Berlijn+zet+in+op+Brusselse+uitzondering
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Berlijn zet in op Brusselse uitzondering

De landbouwminister van de Duitse deelstaat Nedersaksen Barbara Otte-Kinast wil de beperkingen als gevolg van een 'puntuitbraak' van Afrikaanse varkenspest in haar deelstaat verkorten. Liefst ziet ze de restricties in de 10 kilometerzone per 3 september worden opgeheven. Otte-Kinast roept de federale landbouwminister Cem Özdemir op om dat in Brussel te gaan bepleiten.

De oproep om de deadline voor de beperkende maatregelen in de 10 kilometerzone in de districten Emsland en Grafschaft Bentheim te verkorten tot 3 september deed Otte-Kinast afgelopen weekend in een brandbrief aan Özdemir. Zij wil dat Özdemir zich persoonlijk inzet om dat bij de Europese Commissie aan te kaarten. Officieel blijven de maatregelen in die twee gebieden van kracht tot 14 oktober.

Volgens Otte-Kinast zijn er genoeg feiten om die oproep bij de Europese Commissie te rechtvaardigen. Alle testresultaten die sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest begin juli in Emsland zijn uitgevoerd zijn negatief. Bovendien is de incubatietijd van de besmettelijke varkensziekte van maximaal vijftien dagen al lang verstreken.

Europese Commissie beslist

Volgens Otte-Kinast hebben ze dus te maken met een puntinvoer van Afrikaanse varkenspest en de hele 10 kilometerzone is vrij van Afrikaanse varkenspest. Alle stappen die zijn genomen om de ziekte te bestrijden en herintroductie te voorkomen, zijn nauwkeurig vastgelegd en blijken succesvol te zijn. De beslissing om af te mogen wijken van de standaard maatregelen ligt bij de Europese Commissie.

In haar brandbrief wijst Otte-Kinast ook op de te verwachten dierenwelzijnsproblemen in de veerijke regio als de termijn niet wordt verkort. Ongeveer 300 varkensbedrijven met zo'n 200.000 dieren vallen in de beperkende zone. Zo'n 21.000 varkens zijn al te zwaar geworden en wekelijks groeit dat aantal met 6.000 dieren. Boeren zijn wanhopig omdat ze in hun bestaan worden bedreigd en daarom wil Otte-Kinast opkomen voor familiebedrijven.

Dit alles meldt de Duitse vereniging van varkenshouders ISN met haar reactie op haar site. ISN vindt de uitzonderingspositie voor die twee beperkingsgebieden prima te verdedigen. Eerder riepen de varkenshouders al op tot deze verkorting van de 90-dagenmaatregel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer