%27Hoop%27
Blog
© MSD Animal Health

'Hoop'

'Hoop is uitgestelde teleurstelling', zei een boer eens tegen mij. De ironie die in deze opmerking verborgen zit, was voor deze man vast een wapen om teleurstellingen te overwinnen. En met teleurstellingen heeft de boerenstand de laatste tijd veel te kampen.

Naast de opbrengsten in de portemonnee baart de aangekondigde stikstofwetgeving de boeren momenteel veel zorgen. Daarbovenop kreeg de varkenssector begin deze maand nog eens te horen dat op een slordige 15 kilometer van de Nederlandse grens, in het Duitse Emsbüren, Afrikaanse varkenspest (AVP) is vastgesteld.

Als dierenarts wil ik graag problemen oplossen. Economische en politieke problemen zijn echter erg complex. Qua economie kunnen we alleen hopen op betere prijzen en qua politiek vermoed ik dat de stikstofsoep vast niet zo heet gegeten gaat worden als dat hij opgediend wordt. De brede steun die de boeren krijgen van veel burgers geeft in ieder geval hoop.

Utopie

En is er hoop dat AVP niet binnen onze landsgrenzen komt? Dit lijkt een utopie, de vraag die steeds luider wordt is: wanneer? De uitbraken in het westen van Duitsland wijzen op een menselijke tekortkoming. Daar moet iedereen rond en op het varkensbedrijf goed van doordrongen zijn, zonder menselijke fouten komt het virus niet binnen onze landsgrens.

Varkenshouders moeten zich concentreren op het bewaken van de externe bioveiligheid rondom het bedrijf. Indien nodig, bijvoorbeeld bij uitloop, moet een tweede hek om het bedrijf geplaatst worden.

Markervaccin tegen AVP

Maar er is meer. Een internationaal samenwerkend consortium genaamd Vacdiva werkt keihard aan een markervaccin tegen AVP. Het betreft een samenwerking tussen verschillende universiteiten, onderzoeksinstituten, laboratoria, een diergeneesmiddelenbedrijf en een bedrijf dat diagnostische testen ontwikkelt.

Dit vaccin moet zowel aan wilde zwijnen (oraal via voeren op lokplaatsen) als aan gehouden varkens (via injectie) gegeven kunnen worden. En een markervaccin betekent dat bepaald kan worden of een varken, na vaccinatie, alsnog geïnfecteerd is met het AVP-virus.

Door de combinatie van deze drie voorwaarden kan er in een besmette regio gewerkt worden aan uitroeiing van deze gevreesde ziekte. En dat geeft hoop!

Toine Cruijsen
Varkensdierenarts MSD Animal health Benelux

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer