Waternevel+koelt+verse+lucht
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Waternevel koelt verse lucht

De hoge temperaturen die in Nederland steeds vaker voorkomen, betekenen dat met alleen ventileren de staltemperatuur doorgaans onvoldoende is te verlagen. Dat geldt vooral voor kraamzeugen en gespeende biggen aan het einde van de opfok en vleesvarkens.

Nevelkoeling helpt goed om de temperatuur van de binnenkomende lucht verder te verlagen. Hier zit de nevelkoeling voor de luchtinlaat naar het grondkanaal. Die nevelkoeling kan de temperatuur van de binnenkomende lucht met 6 tot 7 graden verlagen. Bij hoge temperaturen en een lage relatieve luchtvochtigheid kan die verlaging 10 graden of meer zijn. Hittestess bij varkens is hiermee te voorkomen of flink te beperken.

Voordeel van een grondkanaal is dat de binnenkomende lucht niet meer opwarmt, zoals bij aanvoer bovenlangs het plafond wel het geval kan zijn.

De luchtstroom die de stal binnenkomt, mag tot 100 procent worden bevochtigd om een maximaal koeleffect te bereiken. Bij binnenkomst in de afdeling warmt de lucht op door de warmteproductie van de varkens, waardoor de luchtvochtigheid daalt. Bij langdurige koeling kan de luchtvochtigheid in de afdeling oplopen. Veel verder dan tot 80 procent relatieve luchtvochtigheid mag dat niet gaan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer