Paul+Peeters+belandt+onbedoeld+in+agrobusiness
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Paul Peeters belandt onbedoeld in agrobusiness

Stilzitten is absoluut geen sterke kant van mensenmens Paul Peeters. Netwerken en zakendoen pakt hij doordacht en met een persoonlijke touch aan. Alles waar hij zijn schouders onder zet, verzorgt hij tot in de puntjes. Het draait om processen efficiënter maken en soepel laten verlopen. Een teamspeler die veel ballen tegelijk in de lucht kan houden en anderen in staat stelt te scoren. 'Teamsucces combineer ik met persoonlijke ontwikkeling en flair. Ik ben een open boek.'

Het bankje is beland op de werkplek van Paul Peeters in het kantoor van stalautomatiseringsbedrijf Stienen BE in het Limburgse Nederweert. 'Ik heb even getwijfeld om op het bankje te gaan zitten', bekent hij. 'Ik ben niet iemand die graag op de voorgrond staat. Omdat het een leuke rubriek is, besloot ik toch een gaatje in mijn volle agenda te maken. In tegenstelling tot het tot in de puntjes uitwerken en organiseren van mijn werkzaamheden heb ik me nu niet voorbereid. Maar ik ben een open boek en heb niets te verbergen, dus laat het maar gebeuren.'

Peeters is een makkelijke prater en een plattelandsman. Hij groeide op in het Limburgse Ospeldijk, aan de rand van natuurgebied De Groote Peel. Agrarische roots heeft hij niet, maar in zijn omgeving was veel agrarische bedrijvigheid. Zijn vrienden waren veelal boerenzonen en zo belandde hij als vanzelf in de wereld van de pluimveeservice.

'Met het laden van kippen en kalkoenen verdiende ik een mooie cent en werd er ook nog eens gespierd van', zegt Peeters lachend. 'Op die manier heb ik de hele pluimveeketen leren kennen, maar het was niet mijn intentie om daarin mijn toekomst te zoeken.'

Met teamspel en ingeslepen patronen haal je het allerbeste uit elkaar en beperk je de risico's

Paul Peeters, Stienen BE

Op eerste indruk afgaan

Na de middelbare school koos Peeters voor de studie bedrijfsmanagement MKB aan Fontys Hogeschool in Eindhoven. Dat een bedrijfsbezoek bij het zonweringsbedrijf Luxaflex in het eerste studiejaar een belangrijk opstap zou worden voor zijn werkzame leven, had hij niet gedacht. 'Voor een stageopdracht in het derde studiejaar kwam ik daar weer bij uit omdat ik er een positief gevoel aan had overgehouden', zegt hij. 'Ik ben gewoon binnengelopen met mijn vraag. Nee heb je, ja kun je krijgen, zeker als je je persoonlijk goed weet te verkopen.'

Het werd een ja en na het afronden van zijn stageopdracht kon Peeters er meteen aan de slag. 'Naast een 40-urige baan heb ik toen het vierde studiejaar afgerond. Dat was pittig en flink aanpoten, maar het bleek voor mij een ideale combinatie te zijn en een leerzame ervaring', licht hij toe. 'Wat ik op school theoretisch voorgeschoteld kreeg zoals lean management, bracht ik tegelijkertijd zelf in de praktijk.'

Resultaat

In vijf jaar samenwerken is een mooi resultaat neergezet. Peeters: 'De betrouwbaarheid en de snelheid van leveren van producten opvoeren leidden tot meer winst en het was leerzaam voor mij. Het steeds willen verbeteren smaakte naar meer.'

Die kans, ook om zichzelf te ontwikkelen, kreeg Peeters bij een mondiaal opererende speler op het gebied van vleesverwerking, Marel. Zijn taak was met geautomatiseerde systemen ervoor zorgen dat elke stap in het productieproces van voedsel steeds efficiënter gebeurt. 'In hun bedrijfscultuur zit het wereldkampioen willen worden ingebakken. Met teamspel en ingeslepen patronen het allerbeste uit elkaar halen en zo min mogelijk risico lopen op fouten', verduidelijkt Peeters. 'Zo kwam ik dus toch in de agrarische wereld, waarin Nederland uitblinkt, terecht.'

Fouten uitsluiten

Als verkoop engineer kon Peeters in het Brabantse Boxmeer aan de slag. Simpel gezegd was zijn hoofdtaak processen van machines naadloos op elkaar laten aansluiten voor bouwprojecten bij vleesverwerkers. 'Om mij te laten ervaren hoe belangrijk het is om geen fouten te maken, ben ik naar verschillende pluimveeslachterijen geweest en een ombouwweekend', zegt Peeters. 'Foutjes in zo'n proces zorgen voor oponthoud, extra kosten en frustratie voor iedereen die aan het project werkt en de klant.'

De wens om in de buitendienst te werken, leidde Paul Peeters in 2018 naar Stienen BE.
De wens om in de buitendienst te werken, leidde Paul Peeters in 2018 naar Stienen BE. © Studio Van Assendelft

Dat je niet altijd kunt winnen, heeft Peeters natuurlijk ook ervaren. Zo wilde hij een Master of Business Administration (MBA) volgen met ondersteuning van zijn werkgever. 'Die wees mijn verzoek af en dat voelde als een klap in mijn gezicht', bekent hij. 'Omdat ik het waardevol vind voor mijn persoonlijke ontwikkeling, ben ik er toch aan begonnen. Door omstandigheden is het nog niet afgerond, maar of het links- of rechtsom moet, ik ga mijn MBA halen.'

Die tegenslag en zijn wens om in de buitendienst te werken leidden Peeters naar zijn huidige baan als verkoopmanager DACH voor China en Zuid-Korea. 'De agrobusiness en boerenbedrijven, het samen optrekken met Nederlandse partnerbedrijven op buitenlandse markten en het netwerken passen mij', vindt hij. 'En ik kan het combineren met mijn vrijwilligerswerk voor de Ospelse voetbalclub.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer