Lichtere+en+langharige+varkens+zijn+bijtgraag
Nieuws
© Varkens Archief

Lichtere en langharige varkens zijn bijtgraag

Het identificeren van staartbijters bij varkens van drie varkensbedrijven leverde interessante eerste resultaten op. Staartbijters zijn vaak de iets lichtere biggen in een koppel. Ook zitten ze vaak langer in het haar, blijkt uit een project van het Duitse Instituut voor Fokkerij en Veehouderij bij de Christian Albrechts Universiteit in Kiel.

Van het onderzoekproject 'De dader in beeld: Invloed van de gezondheidsstatus op de gedragsstoornis staartbijten' publiceerde QS in het magazine Qualitas de eerste bevindingen. De uiterlijke kenmerken lichter en langharig en het afwijkende gedrag kunnen volgens de onderzoekers wijzen op gezondheidsproblemen. Sectie van de bijters toonde aan dat hun immuunsysteem in algemene zin geactiveerd was.

In verschillende orgaansystemen werden laaggradige ontstekingshaarden gevonden en waren de lymfevaten verwijd. Daarnaast werden bij staartbijters veranderingen in de maag en van de maagwand gevonden. Zulke bevindingen komen ook bij varkens voor zonder dat dit afwijkend bijtgedrag oplevert. Daarom zijn deze maagveranderingen volgens de onderzoekers van de Universiteit niet klinisch relevant voor staartbijters.

Magnesiumtekort

Alle varkens in het onderzoek vertoonden een licht tekort aan magnesium. Een verband met staartbijten is volgens de onderzoekers twijfelachtig. Er was geen verschil tussen staartbijters en de controledieren vast te stellen. Wel waren alle varkens afkomstig van bedrijven die een staartbijtprobleem hadden.

Magnesium kan als voeradditief een kalmerend effect op de dieren hebben. Daarom bevelen de onderzoekers varkenshouders aan om bij staartbijtproblemen te experimenteren met die voertoevoeging.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer