Blaasjesziekte+op+Engels+varkensbedrijf
Nieuws
© Ceva

Blaasjesziekte op Engels varkensbedrijf

Op een varkensbedrijf in het westen van het Engelse Norfolk is blaasjesziekte vastgesteld. Dat meldt het Britse ministerie van Voedsel en Milieuzaken. Onderzoek heeft dat uitgewezen.

Even bestond er in Groot-Brittannië het vermoeden dat het ging om een uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ). Om de verspreiding van deze ziekte te voorkomen, werd op vrijdag 24 juni een tijdelijke controlezone van 10 kilometer ingesteld. Na verdere officiële tests is die maatregel een dag later weer ingetrokken.

Blaasjesziekte is een aangifteplichtige ziekte en wordt net als MKZ veroorzaakt door een virus. Het belangrijkste teken van de ziekte zijn blaren aan de bovenkant van de hoeven tussen de tenen af en toe op de snuit, tong en lippen. Andere klinische symptomen zijn onder meer verlies van eetlust en koorts.

Ook Italië risicobron

De ziekte komt normaliter niet in Nederland voor. In de afgelopen tien jaar zijn in ons land enkele uitbraken geweest na contacten van veewagens met Italië. Een goede controle op veewagens afkomstig uit Italië blijft noodzakelijk.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer