Rogge+beter+voor+varken+dan+tarwe
Nieuws
© Varkens Archief

Rogge beter voor varken dan tarwe

Rogge in het vakensvoer verbetert de darmgezondheid, zorgt voor minder berengeur, verbetert het gedrag en verlaagt de salmonelladruk. Allemaal voordelen die in het vierjarige 6-R-Konzept in Duitsland zijn gebleken. Voor de varkenshouder zou het 10 euro per varken per jaar kunnen opleveren.

Vroeger was rogge een belangrijk bestanddeel van het varkensvoer. Dat is in de vergetelheid geraakt, maar volgens professor Josef Kamphues van het Duitse Instituut voor diervoeding van de Diergeneeskundige Hogeschool in Hannover is een renaissance van dit voer zeker mogelijk.

Het grootschalige project heeft veel inzichten opgeleverd over de diverse voordelen van rogge voor het varken. Een van de voordelen is het hoge gehalte aan fructaan en arabinoxylaan in de vezels van de rogge. In de dikke darm zorgen die voor een hoge productie van boterzuur. Dat is een belangrijke voedingsstof voor de cellen van de darmwand en verbetert hiermee de darmgezondheid en het pakt tevens salmonella aan. De salmonellastatus van het bedrijf verbetert hierdoor.

10 euro per varken

In een grote veldproef met meer dan 117.000 vleesvarkens, waarvan 46.000 beren, werd rogge ingezet. Dat begon met 5 procent in de startfase, 20 procent in de groeifase en 40 procent in de eindfase. De productie van de varkens bleef gelijk, maar de uitval, voerkosten en dierenartskosten daalden. Dat leverde een voordeel van 10 euro per varken per jaar op.

Boterzuur heeft daarnaast als positief effect dat het de vorming van skatol verlaagt en dat is een belangrijk onderdeel van berengeur. Het aandeel varkens met berengeur daalde in de veldproef dan ook. En uit een gedragsonderzoek bleek dat met name die beren veel rustiger zijn bij rogge in het voer.

Rustig beginnen

De onderzoekers raden varkenshouders die rogge willen gaan voeren aan om rustig te beginnen met het aandeel rogge in het voer. Op basis van de eigen ervaringen kan dit aandeel daarna verder worden opgevoerd. Dat wil zeggen 5 procent in het startvoer en dat aandeel langzaam te verhogen tot 30 procent.

In het tussenvoer is het advies om te starten met 20 procent en dat kan dan worden verhoogd naar 50 procent. In het eindvoer kan worden gestart met 40 procent rogge en dat kan dan uiteindelijk oplopen naar 70 procent rogge in het voer.

Weinig last van ziekten

Voordeel van rogge is verder dat het weinig last heeft van ziekten. Enig aandachtspunt is moederkoren, maar zaadleverancier KWS heeft een roggesoort (PollenPlus) gekweekt die hier geen last van heeft. Rogge kan een hogere opbrengst hebben dan tarwe, heeft daartoe minder meststoffen nodig en is minder gevoelig voor een vochttekort. De CO2-voetafdruk van de varkensvoeding kan hierdoor omlaag.

Naast het onderzoek bij vleesvarkens loopt er nog een onderzoek naar het effect van rogge bij de voeding van zeugen en biggen. Daarmee zou de darmgezondheid verder verbeterd kunnen worden en de salmonelladruk nog verder kunnen dalen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer