Schouderscheiding+bij+feeder+verbetert+productiviteit
Nieuws
© Varkens Archief

Schouderscheiding bij feeder verbetert productiviteit

Een robuuste afscheiding bij een trog aanbrengen om twee vreetplekken meer gescheiden te houden is interessant. Deens onderzoek wijst uit dat schouderseparatie bij een feeder met aan weerszijden twee vreet- een drinkplekken een hoger rendement oplevert. Dieren groeien harder en ze benutten het voer beter.

In een vijftien maanden durende praktijktest met een controle- en proefgroep zijn de resultaten van ruim 4.700 vleesvarkens gevolgd. Bij de controlegroep werd een traditionele Deense feeder met een dubbele vreetplek en twee drinkplekken in de hokafscheiding gebruikt.

De proefgroep had de beschikking over hetzelfde voersysteem, alleen werd een stevige schouderafscheiding in het midden van de trog gemonteerd. Hierdoor werden de twee voer- en drinkplekken per hok duidelijk van elkaar gescheiden.

Het groeitraject van de Deense varkens zit gemiddeld tussen de 35 en 119 kilo.

© Seges Innovation

Meer rust aan de trog

De fysieke scheiding voor de voerbak leverde meer rust aan de trog op en het verbeterde de prestaties van de dieren. De gemiddelde groei per dag in de proefgroep lag 22 gram dan hoger dan in de controlegroep. De voerconversie van de dieren bij schouderseparatie bij de trog was gemiddeld 0,02 gunstiger. Het vleespercentage verschilde niet.

Economisch levert de aanpassing van de voerbak volgens de Deense onderzoekers ook winst op. Per afgeleverd varken zou het bijna 65 eurocent voordeel geven. Bij stijgende voerprijzen is dat nog meer. Daarnaast wijzen de onderzoekers op het voordeel van een efficiëntere benutting van het voer voor het milieu en klimaat.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer