Sterker+uit+de+crisis%21
Blog
© Varkens Archief

Sterker uit de crisis!

In mijn vorige column schetste ik een beeld van hogere varkens- en biggenprijzen, maar ook stijging van de voerprijzen. Verder zouden de mestafzet kosten gestaag blijven dalen. Onze varkens en biggen werden inderdaad flink duurder. Maar door de nog harder stijgende voerprijzen is onze voerwinst er niets mee opgeschoten. Sterker nog deze is gedaald.

Voerkosten van 100 euro per afgeleverd vleesvarken zorgen ervoor dat vleesvarkenshouders erg terughoudend zijn om biggen op te leggen. Over 3 tot 4 maanden moeten de varkens ruim 220 euro opbrengen om alle kosten te kunnen betalen. Want op mestafzet na zijn alle overige kosten alleen maar hoger geworden. Door verschillende vleesvarkenshouders en handelaren is geprobeerd om dit bij de slachterij of verwerker in te dekken. Er was natuurlijk geen interesse, zelfs niet voor 200 euro! We zullen zien wie spekkoper gaat worden.

Een goed werkende termijnmarkt voor varkens en biggen hebben we eigenlijk nooit gehad in Europa. En wat we hadden is jaren geleden al gestopt. Jammer, want aan onze kostenkant hebben we er meerderen. Beleggers die normaal beleggen in aandelen en bitcoins, om de toch al diepe zakken nog verder te vullen, hebben een oud speeltje hervonden: commodities, oftewel grondstoffen. Ze hebben geen interesse in het product zelf, maar wel in de prijsstijging van bijvoorbeeld tarwe en mais. Prijsstijgingen als gevolg van Poetins landjepik op de wereldmarkt worden hiermee nog eens in het kwadraat versterkt.

Granen en grondstoffen zijn nog voldoende beschikbaar. Qua logistiek is het hier en daar een uitdaging, maar er is en blijft voldoende om onze varkens te kunnen voeren. Echter tegen welke prijs? Inmiddels is het tientallen procenten duurder geworden en waar is het einde? Blijven we hangen rond de 400 euro voor tarwe, 500 of zakt het terug naar 300 euro!? Het kan allemaal, want het is gebaseerd op emotie en niet op feiten. Net zoals de stikstof- en nitraatdiscussie in Nederland.

Op ons eigen bedrijf hebben we de handschoen zelf opgepakt en ons varkensvoer pakket iets minder luxe gemaakt. De pakketprijs van ons voer zakte bijna met 2 euro per 100 kilo. We hopen ook nog op meer varkens met de hoogste uitbetaalprijs. Wellicht moeten we een iets minder goede groei en voederconversie op de koop toenemen. Uiteindelijk telt wat onder aan de streep overblijft.

Laatste weken zijn er veel congressen en studiemiddagen geweest. Ik heb veel collega's gesproken en naar hen geluisterd. Er zijn veel zorgen en ergernis; waarom stijgt de vleesprijs niet door terwijl dit bij melk wel gebeurt? Waar gaat het mis met het doorbelasten van kostprijsverhogingen? Concepten worden wel eens genoemd als dé oplossing. Maar op dit moment is er geen concept die de kostprijs volledig betaalt, laat staan een plus. De Nederlandse biggen- en varkensmarkt is nog steeds een duwmarkt. De balans tussen het aantal zeugen- en vleesvarkensplaatsen is ook na de sanering niet beter geworden, daar hadden we wel op gehoopt. Elke week moeten er toch nog steeds 100.000 biggen levend de grens over. Met Afrikaanse varkenspest druk vanuit het oosten en nationalistische voorkeuren geeft dat een groot risico. Ook problemen met bedrijfsontwikkeling en zwakke onderhandelingsposities worden vaak genoemd.

Het dagelijks bestuur van POV heeft samen met de regiovoorzitters een concept structuurvisie opgesteld met als titel; sterker uit de crisis. We gaan deze visie volgende maand bespreken met onze werkgroepen. Wil je hier graag over meepraten? Meld je dan bij je regiovoorzitter, praat mee, zodat ook jouw ideeën gehoord wordt.

Eric Stiphout
Vicevoorzitter dagelijks bestuur POV

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer