%27Top%2D+en+tobmodellen%27
Blog
© Varkens Archief

'Top- en tobmodellen'

Voordat ik in het huwelijksbootje stapte, keek ik er graag naar: modellen, in alle soorten en maten. Prachtige vruchten van Moeder Natuur op de gevoelige plaat vastgelegd. Ja, ik had er zelfs eentje in Deventer op mijn studentenkamertje hangen. Jaren heeft ze me zien zwoegen achter het bureau of me samen met mijn kater op bed zien liggen. Na mijn studie ben ik de modellen wat uit het oog verloren. Waarom weet ik niet; maar werken, stappen en uiteindelijk settelen en kinderen krijgen zal hieraan bijgedragen hebben.

Maar gelukkig sinds mijn bestuurlijk werk bij de POV zijn ze weer terug! En hoe! Geen mooie meid, schaars gekleed, op een strand in Ibiza. Nee, modellen die het neerdwarrelen van molletjes stikstof op de hexagoon niveau op vele kilometers afstand kunnen berekenen. Natuurlijk wel met de nodige wiskundige en statische correcties van tot wel 100 procent. Iedereen weet dit. Maar onder de noemer, we hebben niets beter, gaan we vrolijk verder met het wel of niet verlenen van een vergunning. De laatste jaren meestal het laatste.

We kennen ze ook in de geurdiscussie. We gooien wat data van een bedrijf in een model en er komen odeurs uit. Rekening houdend met weer, windrichting, diersoort (niet alle landbouwhuisdieren hebben geur!). Natuurlijk ook met de nodige afwijkingen.

De modellen hebben twee gezichten. Als de mollen en odeurtjes net binnen de matrix vallen, kun je investeren in je varkensbedrijf en lacht ze je toe. Maar ze kan ook zuur kijken, je gaat over haar grens heen en dan is haar antwoord resoluut: nee! Praten helpt niet, maar spelen met aantallen en/of technieken kan haar weer milder stemmen.

Modellen moeten ook niets hebben van innovaties op het gebied van emissies en mestverwerking, want wat een model niet kent, trekt ze haar neus voor op. Daar moeten maar andere modellen voor gezocht worden. Deze modellen gaan dan weer input leveren voor de oude modellen en uiteindelijk komt er iets uit.

Ik dacht dat modellen een uniek fenomeen waren in de varkenshouderij! Maar collega's, ik kan je geruststellen; ook in de plantaardige sectoren zijn deze krengen te vinden. En nog wel een supermodel; eentje die stikstof uitspoeling van alle grondsoorten en gewassen in heel Nederland kan voorspellen en ook nog rekening houdt met slootjes en waterwegen.

Rekening houden met een mooi voor- of najaar, daar doet dit model niet aan. Nee medio september, alles van het land of het nog groen is of op sterven na dood, weg ermee. Want op 1 oktober wil het model een vanggewas gezaaid hebben, want dat rekent lekker. Kan je dat als teler niet, dan wil ze graag iets ter compensatie hebben. Later (na 15 maart) of niet bemesten, rekent dan wel weer prima.

Nou dan komen we als POV in actie, dit model moet haar mond houden, want de natuur is grillig; het ene voor- of najaar is het andere niet. Bemesten wanneer het beste kan en niet wanneer het moet of mag. Zo min mogelijk fossiele kunstmest, maar eindelijk wettelijke erkenning kunstmestvervangers en gewasderogatie voor onze dunne fractie gemaakt uit varkensmest. Zo is niet alleen ons nitraatmodel, maar ook haar collega, het klimaatmodel, blij.

Aanstaande maandag houdt de POV haar (digitale) Algemene Ledenvergadering. We gaan dan met een panelgroep in discussie over het thema; vlees of vega. Ook worden actuele zaken besproken, zoals; markt, stikstofplannen, zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en samenwerking LTO. We nemen helaas afscheid van mijn collega's Mark Vossen en Wouter Oude Voshaar. En Linda Verriet gaan we met een Noord-Koreaanse uitslag voor vier jaar herbenoemen. Meld je nog gauw aan via de link in uw email. Of info@pov.nl. Het kan nog net.

Eric Stiphout
Vicevoorzitter dagelijks bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer