Ondanks+slechte+tijden%2C+blijf+bouwen+en+positief
Blog
© Varkens Archief

Ondanks slechte tijden, blijf bouwen en positief

Zomer 2021 is er eentje die we maar snel moeten vergeten. In plaats van regelmatig genieten van een lekker stukje varkensvlees op de barbecue was het de gehele zomer nat en treurig tot overstromingen in het zuiden van ons land aan toe. Verschrikkelijk voor de mensen met schade in welke vorm dan ook. Treurig word ik ook van alles wat er in de landbouw maar ook in de varkenshouderij gaande is. Maar ik geef de moed niet op!

Na een hoopvol voorjaar zijn de opbrengstprijzen als een kaartenhuis in elkaar gezakt. Terwijl in andere delen van de wereld de vleesprijzen wel (erg) goed zijn!? De Duitse varkensmarkt ligt op zijn gat. Er gaan nog maar weinig vleesvarkens levend de grens over. Daardoor is het nog steeds erg druk aan de poorten bij onze slachterijen, ondanks een kleinere varkensstapel door de saneringsronde. Ook het weken lang sluiten van een kleinere slachterij heeft ons geen goed gedaan. Waarom dat allemaal zo lang heeft moeten duren is me tot op de dag van vandaag nog niet helder. Waren de verbeterplannen van die slachterij echt niet voldoende? Of was degene die er erover moest beslissen toevallig met vakantie? Ook vraag ik me af waar de NVWA was toen die verschrikkelijke filmpjes werden gemaakt. Waarom is niet meteen ingegrepen?

De voerprijzen zijn torenhoog en zullen dat voorlopig ook wel blijven volgens de kenners. Onlangs las ik een interview met een CEO van een grote mengvoerfabrikant die zijn tegenvallende jaarcijfers verdedigde door te zeggen dat ze onvoldoende in staat waren (door de heftige concurrentie tussen mengvoerbedrijven) de hogere grondstofprijzen door te belasten naar zijn voerafnemers (wij dus!). Nou denk ik dan: welkom bij de club. Varkenshouders zijn al decennia lang niet tot nauwelijks in staat om ook maar iets door te berekenen en moeten het doen met de kruimels die overblijven in de keten. Die CEO benoemde in het stuk ook nog dat hij hoopt dat de mengvoersector in de aankomende tijd beter in staat is verhogingen te kunnen doorberekenen! Na marktcluster(s) voor afzet van varkens, en een cluster voor de afzet van vaste fractie mest, wordt het denk ik ook tijd dat wij als POV een 'grondstof inkoop cluster' gaan oprichten.

Het valt me op dat wij varkenshouders regelmatig klagen over te lage opbrengstprijzen en slachterijen. Veel minder vaak over (te) hoge prijzen van de mengvoerfabrikanten. Terwijl je van de ene geld krijgt en de ander je moet betalen. En beiden bepalen je voerwinst, terwijl ze zelf jaarlijks mooie zwarte cijfers schrijven. De ene doet dat nog beter dan de andere.

POV timmert hard aan de weg om een betere positie voor varkenshouders in de keten én de omgeving te krijgen. Want we moeten terug aan de bal. Mee aan de knoppen draaien, mee sturen in ketens, zelf meer de regie pakken, en zelf van toegevoegde waarde zijn in de omgeving. Op 7 oktober organiseert POV een symposium dat in het teken staat van belangenbehartiging, de varkenshouder, de markt, promotie en toekomstplannen. En tevens nemen wij afscheid van een groots man: Henk Boelrijk. Het symposium is live te volgen. Meer informatie volgt. Blijf positief en aangehaakt bij POV en haar ontwikkelingen!

Eric Stiphout
Vicevoorzitter dagelijks bestuur POV

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer