Brandende+uitdaging
Blog
© Varkens Archief

Brandende uitdaging

Kort geleden werd een collega getroffen door stalbrand. Het is altijd weer schrikken als je beelden ziet van deze immense branden. Verschrikkelijk voor mens en dier. Vanuit POV proberen we het een en ander in goede banen te leiden.

Van adviezen, woordvoering richting media, tot aan een luisterend oor. Hiervoor hebben we een draaiboek klaarliggen om de varkenshouder en zijn of haar gezin bij te staan tijdens deze traumatische periode. Na de brand blijven we ook in contact om door te praten over wat de mogelijke oorzaak was en wat we daar als sector van kunnen leren. Om stalbranden tot een minimum te beperken, want elke brand is er een teveel.

Helaas zijn we de afgelopen jaren niet veel wijzer geworden over wat de werkelijke oorzaken zijn van brand. In 50% van de gevallen wordt de oorzaak niet gevonden, een hele wankele basis om beleid op te maken en maatregelen op te treffen. We komen niet verder dan drie hoofdoorzaken, te weten menselijk handelen, storing in de technische installatie en schade door ongedierte (plaagdieren). Dit laatste wordt door overheidsorganen afgedaan als een verwaarloosbaar klein risico. Echter wij weten heel goed wat voor een schade ongedierte aanricht, en vooral ook hoe weinig we er tegen mogen doen. We krijgen filmpjes doorgestuurd van aangevreten kabels waar de vonken vanaf springen. De schade door ongedierte en de relatie met brand, daar is nog veel te weinig over bekend.

Het is enorm lastig om goed beleid te maken, om brandoorzaken te minimaliseren. Maatregelen te nemen die daadwerkelijk brandrisico’s verminderen. Persoonlijk zit ik wat meer aan de kant van brandpreventie; plaagdierbestrijding, early warning systemen en het brandveiliger maken van technische ruimten. Brand proberen te voorkomen is altijd beter dan blussen. Alhoewel ik de laatste tijd interessante blussystemen heb gezien, die je risicogericht kunt inzetten. Met valkleppen voor luchtkanalen om verdere verspreiding te beletten. Het ei van Columbus heb ik nog niet gezien, maar de bewustwording is er zeker in de sector. Voor nieuwbouw is het makkelijker om preventieve maatregelen te nemen, maar ook in bestaande bouw gaan we nog meer kennis en ervaringen opdoen. Om tot haalbare oplossingen te komen en verdere stappen te zetten.

Ik hoop dat de overheid ook haar rol pakt. Beperking van bouwblokken en stapeling van regelgeving hebben mijn inziens ook bijgedragen aan de grootte van stalbranden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft min of meer deze conclusie ook getrokken. De overheid zal ons moeten gaan faciliteren met ruimere en meer flexibele bouwblokken. Daarnaast denken we na over fiscale mogelijkheden voor aanpassing van bestaande stallen. Het zou mooi zijn als we een systematiek vinden, waarbij oude stallen (fiscaal) interessant vervangen kunnen worden door nieuw integraal duurzame stallen. Met extra aandacht voor welzijn van varkens, milieu en de mensen die er werken.

One issue beleid moet afgelopen zijn, evenals eenzijdige investeringen en maatregelen. Wij, de varkenshouderij, gaat voor integraal duurzame oplossingen. Het brandveiliger maken van stallen moet samen opgaan met positief effect op de dieren, de mensen, omgeving maar ook de portemonnee. De overheid moet ons faciliteren met uitvoerbare regelgeving. Dan doet de varkenssector de rest.

Eric Stiphout
Vicevoorzitter dagelijks bestuur POV

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer