Gert+van+Beek+opteert+voor+tweede+EPP%2Dtermijn
Nieuws
© Eigen Foto

Gert van Beek opteert voor tweede EPP-termijn

Voor de algemene ledenvergadering van de European Pig Producers (EPP) stelt Gert van Beek zich weer kandidaat voor de functie van voorman. Zijn eventuele herverkiezing zal dit najaar digitaal plaatsvinden. Door de coronapandemie is het dertigjarig jubileum, dat in al in 2020 in Nederland zou worden gevierd, doorgeschoven naar 2022.

Van Beek is varkenshouder in het Flevolandse Lelystad en sinds 2018 voorzitter van de Europese netwerkclub van varkensproducenten. In zijn eerste periode als EPP-voorman heeft hij maar één normaal jaar achter de rug. 'De drie jaren waren waarschijnlijk de meest bijzondere jaren in de geschiedenis van de EPP', zegt hij.

'Het jaar na mijn verkiezing tot voorzitter, tijdens het EVP-congres in Zwitserland, heb ik als nuttig en zeer informatief ervaren en heeft veel extra contacten opgeleverd. Niet alleen met het management van de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) in Frankfurt, maar ook met het internationale bestuur en de vergaderingen. Corona legde veel van zulke fysieke bijeenkomsten echter stil en digitaal overleg nam een vlucht.'

Het delen van sectorkennis binnen Europa en ook daarbuiten is en blijft volgens Van Beek waardevol. Dat geldt eveneens voor het uitwisselen van ervaringen en het voldoende ruimte hebben voor qualitytime, zoals het voeren van informele discussies en aanschuiven bij sociale evenementen.

Uitdagingen voor de varkenshouderij

In de afgelopen dertig jaar heeft de varkenshouderij een complete verandering ondergaan. Het aantal bedrijven met varkens in heel Europa is fors afgenomen, terwijl het aantal varkens nagenoeg gelijk bleef. 'Toen de EPP startte, lag de focus op het vergroten van zowel de capaciteit als de productiviteit van de varkensbedrijven. Er was grote behoefte bij varkenshouders om rechtstreeks van elkaar te leren', blikt Van Beek terug.

'Er lagen enorme uitdagingen en die zijn er nog steeds. Hoe overleef je als je te maken hebt met factoren als dierenwelzijn, lokale en mondiale milieukwesties, voedselveiligheid en arbeid. Een eindeloze lijst van zaken, die onafhankelijk zijn van de prijs van varkensvlees, maar wel invloed hebben op de kostprijs.'

Daarnaast hebben varkenshouders volgens de EPP-voorman nu ook een andere rol. 'Als bedrijfsleider of -manager hebben ze aanvullende vaardigheden nodig.' Dat alles ervaart hij ook op zijn eigen SPF-kernfokbedrijf met Topigs Norsvin-genetica in Lelystad.

Leden met elkaar verbinden

De rol van de EPP is om leden met elkaar te verbinden in een Europees netwerk en zelfs daarbuiten. Door de coronapandemie zijn de clubzaken wat veranderd en gaan overleggen veelal over de digitale snelweg. Toch kijk ik erg uit naar het jaarcongres in Nederland', stelt Van Beek. 'Dat is en blijft het jaarlijkse hoogtepunt op de EPP-agenda en dat zal als het aan mij ligt niet veranderen.'

Als de omstandigheden het toelaten, hoopt EPP al eerder een studiereis te kunnen organiseren. 'De wereld draait door en congressen en vakbeurzen heb ik afgelopen tijd echt gemist. Dat zijn momenten om leden en potentiële nieuwkomers te ontmoeten. Er is nog veel werk aan de winkel en daarom ga ik voor een tweede termijn als kartrekker van deze mooie club.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer