Uitval+daalt+met+2+procent+in+vrijloopkraamhok+met+balansvloer
Achtergrond
© Schothorst Feed Research

Uitval daalt met 2 procent in vrijloopkraamhok met balansvloer

Schothorst Feed Research schakelde medio 2021 om naar vrijloopkraamhokken. Daar gingen een intensieve zoektocht en oriëntatie aan vooraf. Het resultaat is positief. De zeugen zijn rustiger en de uitval in het kraamhok steeg niet, maar daalde juist met 2 procent.

Het vrijloopkraamhok zal in de toekomst steeds vaker worden gebruikt. Het onderzoek moet hierop vooruitlopen. Dat is de reden waarom Schothorst Feed Research (SFR) in het Flevolandse Lelystad bij de renovatie van de kraamhokken over wilde naar het vrijloopkraamhok.

Als je dat goed wilt doen, moet je niet over één nacht ijs gaan. 'We hebben veel tijd gestoken in het oriënteren naar de verschillende typen vrijloopkraamhokken. Zo zijn er meerdere zeugenhouders gevraagd naar hun ervaringen om vervolgens twee typen vrijloophokken in een proefafdeling te plaatsen. Dat raad ik ieder zeugenhouder aan', zegt bedrijfsleider varkens Alwin Koobs van SFR.

Camera

In deze testopstelling zijn de zeugen en de biggen gedurende twee rondes intensief gevolgd, waaronder 24 uur per dag met een camera rond het werpen, rond veertien dagen na het werpen en kort voor het spenen. 'Samen met de medewerkers hebben we gekeken welk type vrijloopkraamhok het best bevalt en wat er eventueel nog anders moet. Zo hebben we een hekje verplaatst en kwam een van de medewerkers op het idee om onder de vloer weegcellen te plaatsen, zodat we de zeugen niet meer uit het hok hoeven te halen voor het wegen', licht Koobs toe.

Iedere zeugenhouder raad ik aan twee typen vrijloopkraamhokken in een proefafdeling te plaatsen

Alwin Koobs, bedrijfsleider varkens Schothorst Feed Research

Om doodliggen te voorkomen, is gekozen voor een vrijloopkraamhok met een balansvloer. De zeugen gaan daarbij vanaf de dag voor werpen tot en met dag vier na werpen in de kraambox. 'Als je in het vrijloopkraamhok veel doodliggers hebt, is dat alsnog geen verbetering van het dierenwelzijn. Het tijdelijk vastzetten door de balansvloer is dan het beste compromis', stelt de bedrijfsleider van SFR.

Geen belemmering

'We hebben hiermee de uitval met 2 procent kunnen verlagen ten opzichte van het conventionele kraamhok. Het hoeft dus geen belemmering te zijn voor het omschakelen. Daarnaast is de balansvloer ook nog eens handig bij behandelen van de biggen', vindt Koobs.

Comfortabel biggennest in vrijloopkraamhok.
Comfortabel biggennest in vrijloopkraamhok. © Schothorst Feed Research

Bedrijfsgegevens
Alwin Koobs is bedrijfsleider op het varkensbedrijf van Schothorst Feed Research in Lelystad. Het bedrijf telt 370 TN70-zeugen en werkt met een driewekensysteem. Er wordt gespeend op ruim 28 dagen. Dat lukt met alternerend spenen. De zeugen brengen jaarlijks gemiddeld 31 biggen groot. De TN Tempo-biggen worden ingezet voor onderzoek met vleesvarkens.


Volgens de bedrijfsleider van SFR is het opvallend dat de zeugen veel rustiger zijn geworden na de omschakeling naar het vrijloopkraamhok. 'Kom je nu de afdeling binnen, dan blijven ze gewoon liggen. Ook het contact tussen de zeug en de biggen is veel intensiever.'

Stress verminderen

Rust bij de zeugen is een belangrijk aandachtspunt van de bedrijfsleider. 'We wassen de zeugen niet meer standaard als ze het kraamhok in gaan. Dat gaf veel stress wat een negatieve invloed heeft op de darmgezondheid. Door de stress bij de zeugen te verminderen, zien we een betere darmgezondheid bij de biggen. De enige behandeling die nog nodig is, is een ijzerinjectie op dag vier.'

De overgang naar de vrijloopkraamhokken pakt goed uit voor de zeugen. 'De zeugen zijn fitter en eten beter. Voorheen konden zeugen in de laatste vier dagen wel 10 kilo afvallen. Nu is dat veel minder omdat ze actiever zijn. Ze krijgen overigens doorgaans gewoon de standaardvoeders van ABZ Diervoeding', zegt Koobs.

De komende periode vindt er in de vrijloopkraamhokken veel onderzoek plaats naar het verschil van voeding. Met nieuwe dosators kunnen de zeugen het voer in veel verschillende voerbeurten krijgen. Naar dit onderzoek is volgens de bedrijfsleider veel vraag. 'We voeren de zeugen nu bijvoorbeeld acht keer per dag. Ze komen dan bijna allemaal zelf overeind om te eten, dus dat stimuleert de voeropname.'

Vanwege onderzoek wordt op ruim 28 dagen gespeend.
Vanwege onderzoek wordt op ruim 28 dagen gespeend. © Schothorst Feed Research

Bigoverleving verder verbeterd
De kraamafdelingen bij Schothorst Feed Research zijn sinds half 2021 volledig gemoderniseerd. De vrijloopkraamhokken met balansvloer, de comfortabele biggennesten en het aangepaste klimaatsysteem hebben een positieve uitwerking op de overleving van biggen in de kraamstal. Het percentage dat al hoger was dan het landelijk gemiddelde is verder verbeterd.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer