POV+leidt+negen+welzijnscoaches+op
Achtergrond
© Henk Riswick

POV leidt negen welzijnscoaches op

Negen mannen en vrouwen uit de periferie van de varkenshouderij zijn deze week begonnen met hun training tot welzijnscoach. Als die in oktober is afgerond, kunnen zij varkenshouders helpen met de welzijnscheck, zegt bestuurslid Mark Vossen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Waarom worden zij opgeleid tot welzijnscoach?

'In 2020 is de welzijnscheck ontwikkeld. Elke varkenshouder moet die invullen om te voldoen aan de EU-eisen op het gebied van welzijn. De welzijnscheck is opgebouwd uit thema's die van invloed zijn op bijtgedrag. De welzijnscoach kan helpen met het invullen van de welzijnscheck en de vertaalslag van papier naar de stal om uiteindelijk richting 2030 varkens te kunnen houden met intacte staarten.'

Kan een varkenshouder dat zelf niet?

'In sommige gevallen wel, in andere niet. Bijtgedrag is een complex probleem. Een varken bijvoorbeeld vijf keer meer ruimte geven is geen garantie dat er dan geen problemen meer zijn. Je kunt de welzijnscoach zien als de schakel tussen wetenschap en praktijk. Het stel frisse ogen dat meekijkt en eigen dierenarts en adviseur daarbij betrekt.

'Daarnaast heeft de coach hulpmiddelen tot de beschikking zoals een camera om gedurende 24 uur gedrag te meten. Hierdoor krijg je inzicht in waar bijvoorbeeld de dieren gaan liggen of dat het klimaat wel optimaal is en het ammoniakgehalte moet worden gemeten. Het is verbluffend om te zien dat een paar andere instellingen in een stal al een groot positief verschil in het gedrag van varkens kunnen maken.'

Het is verbluffend om te zien dat een paar andere klimaatinstellingen al een groot positief verschil in het gedrag kunnen maken

Mark Vossen, bestuurslid Producenten Organisatie Varkenshouderij

Wat kost de welzijnscoach?

'De POV kreeg 50.000 euro uit het Barth-Misset Fonds voor het opleiden van welzijnscoaches en het begeleiden van veertig varkenshouders. Voor het begeleiden geeft de POV gratis vouchers weg. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Meer informatie daarover is te vinden op de site van de POV.

'De gedachte is dat het werk van de welzijnscoach als een olievlek gaat werken en uiteindelijk de coaches zelf benaderd kunnen worden en zelfstandig te werk gaan.'

Hoe is de eerste studiedag ervaren?

'Positief. De deelnemers deelden praktijkvoorbeelden met elkaar en dat gaf veel discussie. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen discipline naar bijtgedrag.'

Wat moet de inzet van de welzijnscoaches opleveren?

'De opdracht van de minister is: stoppen met couperen. De inzet is dat iedereen daarin de komende jaren zijn weg weet te vinden. Niet door meer, maar door anders te kijken naar het gedrag van varkens.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer