Oekra%C3%AFne+over+drie+tot+vijf+jaar+zelfvoorzienend
Nieuws
© Premium Porc Group

Oekraïne over drie tot vijf jaar zelfvoorzienend

De varkenshouderij in de Oekraïne kampt al jaren met de gevolgen van Afrikaanse varkenspest. Import is nodig om de 44 miljoen inwoners te voorzien van voldoende varkensvlees. Volgens het agrarisch economisch instituut in dat land duurt het nog drie tot vijf jaar voor Oekraïne zelfvoorzienend is.

Oekraïne importeerde in het eerste kwartaal van dit jaar in waarde zeven keer meer varkensvlees dan het zelf uitvoert. Dat blijkt uit de gegevens van het Oekraïens statistisch bureau. In drie maanden importeerde het land voor bijna 11 miljoen euro aan varkensvlees. De exportwaarde in dezelfde periode bedroeg nog geen 1,6 miljoen euro.

Oekraïne is wat betreft varkensvlees afhankelijk geworden van de import, mede door uitbraken van Afrikaanse varkenspest . Volgens de directeur van de Oekraïense vereniging van detailhandelaren Oleksiy Doroshenko zet dat de export ook onder druk. 'Wat er geëxporteerd wordt, zijn met name vleesvarkens en biggen en nauwelijks varkensvlees waaraan waarde is toegevoegd.' Levende export van varkens naar bijvoorbeeld Georgië is onder voorwaarden mogelijk.

Schaalvergroting en krimp

Hoewel varkensbedrijven in Oekraïne investeren in de uitbreiding van de varkensvleesproductie, zal het toch nog drie tot vijf jaar duren om aan de binnenlandse vraag naar varkensvlees te kunnen voldoen. Dat voorspellen wetenschappers van het nationaal agrarisch economisch instituut. De grootschalige bedrijven professionaliseren, terwijl het aantal varkensbedrijven blijft afnemen. In 2020 nam het aantal bedrijven af met 3,1 procent en naar verwachting in 2021 met 0,5 procent.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer