Zorgen+over+verder+stijgende+voerprijzen
Nieuws
© Varkens Archief

Zorgen over verder stijgende voerprijzen

Terwijl prijzen van veevoergrondstoffen door krapte al langer op een hoog niveau liggen, zorgt de inval van Rusland in Oekraïne voor paniek op de grondstoffenmarkt. De prijzen schieten omhoog en zorgen voor onzekerheid.

Directeur Henk Flipsen van de brancheorganisatie voor diervoederproducenten Nevedi besprak deze week in Parijs de situatie met organisaties uit andere Europese landen, onder meer met de Franse minister van Landbouw.

'Niet alleen de fysieke beschikbaarheid van mais, graan en zonnebloemzaadschroot uit Oekraïne speelt een rol, er staat al langer druk op de beschikbaarheid van grondstoffen. Alternatieven zijn moeilijk te vinden', schetst Flipsen.

Dagprijzen

In feite loopt elke veevoerproducent tegen problemen aan. 'Voor bedrijven die inkopen op basis van contracten is het bij deze markt de vraag of die contracten worden nagekomen', stelt de Nevedi-directeur. Andere veevoerproducenten kopen vooral op dagprijzen. Die lopen nu direct tegen de hoge prijzen aan. 'Bij de volatiele markt voor de invasie konden contracten juist ongunstig zijn. De prijs kan ook zomaar dalen.'

De Russische invasie leidt volgens Flipsen ook tot hogere energieprijzen, die de kostprijs van de mengvoerproductie verhogen. Daarnaast ziet hij logistieke problemen ontstaan. 'Niet alleen omdat havens stilliggen, ook gaan Oekraïense chauffeurs naar het front.'

Verder verwacht de Nevedi-directeur dat steeds meer grondstofleveranciers gaan werken met risico-opslagen of betaalgaranties vragen. Daarmee hebben ze meer zekerheid voor als er iets mis gaat met het vervoer.

Krapper aanbod

Wouter Hazeleger, inkoper bij ABZ Diervoeding, ziet dat de prijzen voor tarwe, mais en zonnebloempitschroot 'door het dak' gaan. Dat komt omdat levering vanuit Oekraïne stilligt en ook door de sancties die Rusland krijgt opgelegd. 'Normaal verlaten dagelijks 100.000 ton mais en evenzoveel tarwe de havens van Oekraïne, een forse hoeveelheid. Nederlanders zijn goed in het regelen van grondstoffen. Met een nog krappere markt gaat dat tegen fors hogere prijzen', zegt hij.

Hoeveel duurder krachtvoer wordt, kan de inkoper van ABZ Diervoeding lastig beoordelen omdat het ook afhankelijk is van de samenstelling en het moment van meten. 'De grondstofprijzen waren op een toch al hoog niveau en zijn stijgende', zegt hij.

'De infrastructuur is hard geraakt, het zaaien wordt lastig. Werknemers van boerenbedrijven vechten tegen Rusland en er is een dieseltekort. Ik hoorde dat landbouwbedrijven hun dieselvoorraden doneren aan het Oekraïense leger', zegt Hazeleger.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer