Kennissessie: Herkennen diergedrag in relatie tot diergezondheid

Kennissessie: Herkennen diergedrag in relatie tot diergezondheid

Online kennissessie op 22 februari 2022 van 16.00 tot 17.00 uur.
Na depop-repop en aanpassingen in de stallen is het niet vanzelfsprekend dat het direct perfect gaat draaien. Dat ondervond zeugenhouder Mark Steentjes uit het gelderse Etten in zijn proces om de diergezondheid een impuls te geven. Camera’s en sensoren, om de luchtkwaliteit te meten, brachten onvolkomenheden in beeld. In woord en beeld belicht hij tijdens de kennissessie van Varkens het optimalisatieproces bij de biggenopfok. 

Tim van Sprang, dierenarts en sinds begin dit jaar verkoopmanager varkens bij Agrifirm, en welzijnscoach Lisette Tuenter zijn de twee andere deskundigen die inbreng leveren. Van Sprang kent het zeugenbedrijf van Steentjes vanuit zijn rol als dierenarts die hij daar tot eind 2021 vervulde. Tuenter belicht de meerwaarde van welzijnscoaches en geeft voorbeelden van wat is af te lezen aan het gedrag van varkens. 

 

 

Sprekers op 22 februari:

    • Mark Steentjes
    • Varkenshouder
    • Tim van Sprang
    • Agrifirm
    • Lisette Tuenter
    • Welzijnscoach

Mark Steentjes - Varkenshouder in Etten
'Mijn ambitie is om biggen van de beste kwaliteit te produceren en tot de top van de zeugenbedrijven in Nederland te behoren.' Daarom doorliep Steentjes in 2021 het depop-repopproces op het bedrijf met 1.200 zeugen. Op deze manier maakte hij het bedrijf in één keer bij de tijd en vrij van APP, PRRS en mycoplasma. Ook zijn de opfokafdelingen aangepast, zodat hij bij de biggen voortaan volgens de HyCare-methode werkt. Toch waren camaera's en sensoren nodig om de puntjes op de i te zetten.

Tim van Sprang - Dierenarts en verkoopmanager varkens bij Agrifirm
'Hoewel de opfokafdelingen na renovatie bij Steentjes weer helemaal up-to-date waren, verliep de opfok van biggen niet vanzelfsprekend optimaal. De eerste koppels biggen waren gezonder en er werd hygiënischer gewerkt, toch kregen de biggen enkele weken na spenen een licht kuchje. Om mogelijke oorzaken boven water te krijgen is gebruik gemaakt van Healthy Climate Monitoring. Met succes.'

Lisette Tuenter - Welzijnscoach en eigenaar van advies varkenszorg
'Mijn kracht zit hem in het doorzien van problemen in de praktijk. Oppikken van de signalen die varkens afgeven is de basis van een bij de varkenshouder passende aanpak. Ik loop met hem en het personeel door de stal en zie vrijwel altijd mogelijkheden om de zorg of welzijn te verbeteren. Zo'n traject oppakken gebeurt in overleg met bijvoorbeeld de dierenarts en adviseur van de voerleverancier. Als onafhankelijke partij kan ik een eerlijk oordeel geven.'

Varkens organiseert de kennissessies samen met de onderstaande organisaties en partnerbedrijven:

 reizen