Direct+linkje+met+China
Blog
© Varkens Archief

Direct linkje met China

Het is voor onze studieclub vleesvarkens alweer ruim een jaar geleden dat we fysiek bij elkaar waren als gevolg van de coronapandemie. Daarom zijn we begonnen met digitale bijeenkomsten. De eerste was om bij te praten en om te kijken of het voor iedereen mogelijk was om deel te nemen. Dat bleek complex te zijn, maar we hebben doorgezet. In de meest recente bijeenkomst hadden we een directe link met China.

Doel was om van iemand die daar woont en werkt te horen over de varkenshouderij in dat immens grote varkensland. Hoe staat de huidige varkenshouderij in China ervoor en wat kunnen we daar in de toekomst van verwachten. China telt 1,4 miljard inwoners, ongeveer 20 procent van de wereldbevolking. Om deze mensen te voeden, was de zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees ruim 85 procent voordat Afrikaanse varkenspest (AVP) opdook.

In de periode met AVP-uitbraken daalde dat tot onder de 60 procent. Het streven van de Chinese overheid is om in de toekomst 95 procent zelfvoorzienend te zijn. Op dit moment komt 10 procent van het in China geïmporteerde varkensvlees uit Nederland en 33 procent uit Spanje.

De Chinese varkenshouders kunnen een goede boterham verdienen, omdat het varkensvlees goed betaald wordt door de consumenten. Ook voor hen geldt dat de kostprijs hoog is door de gestegen grondstofprijzen van veevoer. Deze kostprijs bedraagt nu plusminus 2,70 euro per kilo varken. Daartegenover staat een opbrengstprijs tussen 3 en 4,50 euro per kilo levend varken.

Grootste zorgenpunt van de Chinese varkenshouders is de AVP-situatie in hun land. Er zijn nog steeds nieuwe uitbraken omdat:

1. AVP nog te slecht herkend wordt door mensen die in de varkenshouderij werkzaam zijn.
2. Er alleen geruimd wordt uit afdelingen of stallen waar besmette dieren voorkomen.
3. Zieke dieren over grote afstanden getransporteerd worden naar een slachterij.
4. Besmetting van oppervlakte- en grondwater met het AVP-virus door mest en/of het verbranden of begraven van kadavers.

Dat laatste gebeurt op het eigen bedrijf, omdat ze in China geen centrale plekken hebben waar kadavers kunnen worden verwerkt. Zolang AVP aanwezig is in China en er geen veilig vaccin tegen is, blijft het voor exporterende landen van varkensvlees dus een interessante markt.

Het valt mij wel op dat wat ons verteld is niet altijd correspondeert met wat we hier in de media kunnen lezen. Of dit bewust of onbewust is laat ik terzijde, maar dat er belangen spelen lijkt me wel duidelijk. Het is dus zeker interessant om het een keer van de andere kant te horen via onze link met China.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer