Kijktip%3A+Clarkson%27s+Farm
Blog
© Varkens Archief

Kijktip: Clarkson's Farm

In de huidige tijd kunnen we met glasvezel en de vele streamingdiensten bijna alles bekijken op tv wat we maar willen. 24 uur per dag als je daar zin en tijd voor hebt. Nu ben ik zelf iemand die dit alles niet zo boeit, maar sinds mijn dochter met haar vriend tijdelijk thuis wonen, vanwege het bouwen van een nieuw huis, wordt er door hen volop gebruik van gemaakt. Ze attendeerde mij erop dat er een serie draaide die mijn interesse zeker zou wekken. Naast alle sport op het scherm hebben we de tijd genomen om de Clarkson's Farm te volgen.

Clarkson's Farm vertelt het verhaal van een man die een boerderij heeft en als zijn pachtboer stopt, zelf het initiatief neemt. Jeremy Clarkson is een bekende Britse verslaggever uit de autobranche die op 59-jarige leeftijd zelf de boerderij met 400 hectare gaat beheren. Als eerste koopt hij een nieuwe grote Lamborghini-trekker. Dit omdat hij weet dat het een snel en stoer automerk is. Nu begint voor hem het boeren en al snel komt hij erachter dat je bij een koop naar meer moet kijken dan het merk.

Een Europese trekker moet worden aangepast om in Engeland te functioneren. Hoe moet je dat als buitenstaander toch weten, was zijn vraag. Bij aankomst van zaaizaad en kunstmest voor zijn bedrijf mocht hij dit niet in een schuur opslaan waar ook hooi of stro was opgeslagen. Dit zijn daar wettelijke eisen. En weer kwam hij met dezelfde vraag. Na veel problemen met omploegen van de grond en het inzaaien hiervan met tarwe en gerst en niet te vergeten de talloze regenbuien kwam zijn adviseur naar hem toe met de vraag of hij eraan had gedacht om hectaretoeslag aan te vragen. Waar is dat voor nodig, vroeg Clarkson zich af, waarop de adviseur antwoordde: 'Als je iets wilt verdienen, heb je deze steun hard nodig.' Hoe moet je dat als buitenstaander toch weten, bromde hij.

Ik genoot van de serie omdat deze laat zien dat boeren met veel plezier hun werk doen en er altijd gekeken moet worden wat kost het en wat het in het laatje brengt. Anderzijds vind ik de serie goed omdat deze laat zien dat buitenstaanders niets weten over dit boerenleven en vaak een andere conclusie trekken dan wat werkelijkheid is.

Het lijkt me ook goed dat mensen uit de politiek deze serie te bekijken. Bij elke verkiezing komen er nieuwe mensen in Den Haag en de kans dat ze weten waarom er destijds hectaretoeslag is toegekend, zal nihil zijn. Maar ze beslissen straks wel over het lot van de boeren.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer