POV+en+ministerie+kijken+kritisch+naar+colistinegebruik
Nieuws
© Pixabay

POV en ministerie kijken kritisch naar colistinegebruik

In een gezamenlijk project kijken de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en dierenartsen kritisch naar het gebruik van colistine. Ook wordt het colistinegebruik besproken in het aanvullend bedrijfsgezondheidsplan dat varkenshouderijen in het 'rode gebied' wat betreft antibioticagebruik moeten maken.

De diarreeremmer voor biggen wordt bij mensen ingezet als laatste redmiddel, als geen ander antibioticum meer werkt. Dit maakt dat het colistinegebruik onder een vergrootglas ligt.

Terwijl de laatste jaren het antibioticagebruik fors is gereduceerd en verfijnd, nam het gebruik van colistine juist toe. Dat is reden voor de POV om samen met het ministerie van LNV en dierenartsen een project op te zetten om te kijken naar verbeterpunten. Varkenshouders en dierenartsen worden daarbij opgeroepen om samen het colistinegebruik te bespreken en te kijken naar alternatieven.

Ook is in de IKB's opgenomen dat colistine wordt besproken met het advies- en expertteam in het aanvullende bedrijfsgezondheidsplan van bedrijven die wat betreft antibioticagebruik als 'rood' worden aangemerkt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer