Beter+Leven%2Dsterren+terug+bij+Annechien+ten+Have
Nieuws
© Koos van der Spek

Beter Leven-sterren terug bij Annechien ten Have

De twee sterren van het Beter Leven-keurmerk van Annechien ten Have-Mellema uit het Groningse Nieuw-Beerta voor haar Hamletz-varkensvlees zijn terug. Ze had deze sterren vrijwillig ingeleverd na een inval van extremisten van Ongehoord.

Op het gesloten zeugen- en vleesvarkensbedrijf van familie Ten Have lopen de zeugen in vrijloopkraamhokken, de gespeende biggen hebben extra veel ruimte en de vleesvarkens hebben buitenuitloop. Het is tot nu toe het enige bedrijf in Nederland met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk. De varkens krijgen grotendeels voer van eigen land, waarbij lupine zorgt voor het eiwitaandeel. Een biogasinstallatie levert warmte en 90 procent van de elektriciteit gaat het energienet op.

De actievoerders vonden dat er van alles mis zou zijn in de stallen op het gesloten zeugen- en vleesvarkensbedrijf. Daarop liet de varkenshouder het dierenwelzijn op haar bedrijf onderzoeken door stichting Beter Leven, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de eigen dierenartsen. Zij concludeerden dat het welzijn van de zeugen, biggen en vleesvarkens prima op orde is.

Altijd vertrouwd op goede afloop

'We hebben altijd vertrouwd op een goede afloop en zijn natuurlijk ontzettend blij met deze uitkomst', reageert Ten Have. 'We gaan direct aan de slag om het Hamletz-scharrelvlees zo snel mogelijk weer in de winkels te krijgen. Begin januari ligt het weer herkenbaar in de schappen van Albert Heijn en DeKaMarkt.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer