Ten+Have+ontvangt+lintje+voor+werk+agrofoodsector
Nieuws
© Albert Heijn

Ten Have ontvangt lintje voor werk agrofoodsector

Annechien ten Have uit het Groningse Beerta is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1995 spant zij zich in verschillende functies in voor de agrofoodsector. Rode draad daarin is het werken aan verbinding tussen de maatschappij en de veehouderij.

'Een zeer verdiende onderscheiding', zegt LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins. 'Ten Have is iemand die staat voor de belangen van de agrarische sector en zoekt daarbij voortdurend de verbinding. Opvallend is dat ze altijd kijkt naar de bijdrage die ze daar zelf aan kan leveren.'

Ten Have is varkenshouder, akkerbouwer en biogasboer in Beerta. Van 2004 tot 2012 was ze voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij. Ook was ze actief in raden en organisaties op het gebied van landbouw en voedsel in meest brede zin.

Sector positioneren

In deze periode, schrijft het comité van aanbeveling, heeft Ten Have een grote bijdrage geleverd aan het verder professionaliseren van de sector en het verdedigen en positioneren van de varkenshouderij in Nederland. Volgens het comité begreep zij de maatschappelijke druk en vertaalde ze deze in aanpassingen van de wijze waarop de varkensvleesproductie in Nederland en in Europa zou kunnen plaatsvinden.

Ten Have ging daarvoor in gesprek met maatschappelijke groeperingen, waaronder de Dierenbescherming. Transparantie, respect voor elkaars standpunt, verbinden van primaire varkenshouderij en het geheel vertalen in aanpassingen van het veehouderijsysteem waren voor haar belangrijke waarden in haar bestuurlijke periode, stelt het comité van aanbeveling.

Samenwerken

In de aanbevelingsbrief schrijft het comité dat Ten Have ook buiten de agrarische sector wist te denken en binnen LTO Nederland richting wist te geven aan de totale agrofoodsector. Dit deed zij door samen te werken met organisaties als de Dierenbescherming. Ook maakte ze deel uit van de Expertgroep in Brussel.

Daarnaast heeft Ten Have actief deelgenomen (en nog steeds) aan het publieke debat over de dierlijke sector in Nederland en Europa. 'We zien dat Annechien ten Have de visie die ze als bestuurder uitdraagt, ook op haar eigen bedrijf probeert toe te passen. Daarmee is ze iemand die ook als ondernemer inspeelt op de toekomt', zegt Bruins.

Drijvende kracht

In de afgelopen drie à vier jaar heeft de familie Ten Have met Annechien als drijvende kracht een nieuw stalconcept – de dartelstal – ontwikkeld in combinatie met de branding van een eigen vleesmerk: Hamletz. Dit vleesvarkensconcept is gericht op de kringloop binnen het eigen bedrijf en een wijze van houden van dieren die heeft geresulteerd in twee sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Ten Have is verder onder meer lid van het algemeen bestuur van waterschap Hunze en Aa's, voorzitter van Nuffield Nederland en lid van de internationale board van Nuffield International.

Overrompeld

Het telefoontje van burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt vanmorgen om haar op de hoogte te brengen van de onderscheiding overrompelde Ten Have. 'Ik had er helemaal niet op gerekend.' Donderdag krijgt ze de bijbehorende versierselen opgespeld. Ten Have noemt de koninklijke onderscheiding een erkenning voor de hele sector.

'Ik werd voorzitter na de varkenspest, toen de herstructurering van de varkenshouderij in gang was gezet en er ruimte was voor nieuw elan. 'Ik kon me veroorloven ergens met een open blik naar te kijken en wat ik uitbroedde of deed, werd ook altijd geaccepteerd. Of het nu ging om de actie die in 2008 werd gevoerd bij Albert Heijn en een fonds van 3 miljoen euro opleverde voor het verdoofd castreren van beerbiggen dan wel om kunstenaars die zich bogen over afleidingsmateriaal.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer