%27Deksel+op+brandende+pan%27+in+luchtkanaal
Nieuws
© Jos Thelosen

'Deksel op brandende pan' in luchtkanaal

De aandacht voor preventie van stabranden en beperken van schade maakt ondernemers als Slaats Ventilatie en verwarming creatief. Met de innovatieve brandklep 'S.F.P. Valve' was het bedrijf aanwezig bij de open dagen van een nieuwe zeugenstal. In het centrale luchtkanaal ontving bedrijfsleider Ralf Theelen talloze complimenten voor de simpele maar effectieve brandklep om erger te voorkomen.

De kast met brandklep wordt in het centrale luchtkanaal boven een meetsmoorunit gemonteerd. 'Mocht ooit brand uitbreken in een afdeling dan mag het vuur niet het stoffige afzuigkanaal naar de luchtwassers terechtkomen', legt Theelen uit. 'Want dan staat in een mum van tijd een hele stal in de hens. De S.F.P. Valve kan dat voorkomen en helpt om een brand te isoleren tot een compartiment. Hierdor is meer dierneleed en brandschade te voorkomen.'

Eenvoudig principe

Het principe van de brandklep is eenvoudig. 'Vergelijk het maar met een brandende pan. Door een deksel erop te doen doven de vlammen snel bij gebrek aan zuurstof', legt Theelen uit. 'Als een luchtstroom van 60 graden door de stellage van de brandkast komt smelt een soort zekering waardoor de mechanische klep vanzelf dicht valt. Hierdoor wordt het afvoerkanaal luchtdicht afgesloten, zonder dat er elektriciteit, een regelkast of een sensor aan te pas komt.'

Tijdens de open dag voor varkenshouders en mensen werkzaam in de varkenssector bij familie Swinkels in Leende was de belangstelling voor hun innovatie groot. Vrijwel iedereen klom via trappen naar het centrale luchtkanaal in de nieuwe zeugenstal waar de brandklep was geinstalleerd. 'Iedereen was heel positief omdat het simpel en effectief is', zegt Theelen. 'De kosten van de investering zijn vrij laag en het is bedrijfszeker.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer