Polen+ondersteunt+eigen+zeugenhouders+flink
Nieuws
© Varkens Archief

Polen ondersteunt eigen zeugenhouders flink

Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest hebben de Poolse varkenshouders het moeilijk. Om te voorkomen dat zeugenhouders stoppen, lanceert de Poolse regering een fors hulppakket. Zeugenhouders krijgen tot 1.000 Poolse Zloty (217 euro) steun voor maximaal vijfhonderd zeugen.

De Poolse minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en tevens vicepremier Henryk Kowalczyk maakte de regeling begin december bekend. Een Poolse zeugenhouder krijgt de steun per geboren big in de periode van 15 november tot eind maart 2022. De steun geldt voor maximaal tien biggen per zeug. En voor maximaal vijfhonderd zeugen.

Voor de regeling is 400 miljoen Zloty uitgetrokken, circa 86,8 miljoen euro. Varkenshouders kunnen daarmee dus voor in totaal 400.000 zeugen steun ontvangen. De verwachting van de Poolse regering is dat vele tienduizenden zeugenhouders er gebruik van gaan maken. Polen telt nog bijna 90.000 bedrijven met varkens.

Met de steunregeling wil de Poolse regering voorkomen dat zeugenhouders massaal stoppen met de productie. Dat is de afgelopen periode al gebeurd door de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land. Dit jaar waren er al 122 uitbraken. Dat gebeurde vooral op een van de kleinere en doorgaans gesloten bedrijven die de Poolse varkenssector kenmerkt.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer