Deense+varkens+onbeperkt+voeren+meest+rendabel
Nieuws
© Varkens Archief

Deense varkens onbeperkt voeren meest rendabel

Na Duits onderzoek wijst ook Deens onderzoek uit dat de huidige generatie vleesvarkens onbeperkt gevoerd kan worden. Beperken van de voergift voor een scherpere voerconversie of het hoogste vleespercentage is achterhaald. Dat concludeert het Deense varkensonderzoekscentrum Seges.

De nieuwste resultaten van ad libitum voeren, oftewel: luxe voeren van varkens, zijn volgens de onderzoekers grensverleggend. Dankzij genetische ontwikkeling van Deense vleesvarkens kan het lonen om de huidige generatie varkens van begin tot eind onbeperkt te voeren. Onderzoek van 2018 wees nog uit dat onbeperkt gevoerde varkens weliswaar de hoogste groei per dag realiseerden, maar onder de streep economisch minder presteerden. Ze hadden een hogere voerconversie en de opbrengst van de vettere vleesvarkens was lager.

Meer rust, minder achterblijvers

De recente proef met een sensorgestuurde voergift wijst volgesn Seges uit dat het verband tussen voeropname en financiële productiviteit is veranderd. Bewezen is dat onbeperkt voeren varkenshouders het hoogste rendement op zou leveren. Bovendien zorgt het voor meer rust in de hokken waardoor er minder achterblijvers zouden ontstaan.

Het verschil met enkele jaren geleden kan worden toegeschreven aan de verandering in de genetica van het varken. Volgens de onderzoekers maakt de Deense varkensfokkerij onbeperkt voeren winstgevend.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer