Bijna+27%2E000+varkens+per+week+minder+geslacht
Nieuws
© Jos Thelosen

Bijna 27.000 varkens per week minder geslacht

Nederlandse slachterijen hebben de afgelopen zes weken gemiddeld bijna 27.000 vleesvarkens per week minder verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. Tot eind augustus was er nog sprake van een piekproductie door de verder gedaalde levende export. De voorspelde kentering begint zich nu af te tekenen.

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) voorspelde begin december 2020, op basis van de Productiemonitor Varkenshouderij, dat het biggenaanbod vanaf februari 2021 structureel met minimaal 25.000 biggen zou afnemen. Dat zou het effect zijn van de gestopte zeugenhouders die deelnemen aan de saneringsregeling varkenshouderij. Drie tot vier maanden later zou dezelfde daling te zien zijn in het aantal geslachte vleesvarkens.

Toch duurde het tot eind augustus voordat de eerste tekenen van een ommekeer zichtbaar werden in het aantal verwerkte varkens bij Nederlandse slachterijen. Tot eind augustus (tot en met week 34) werd zelfs een half miljoen varkens meer geslacht dan in dezelfde periode van 2020, blijkt uit marktcijfers van RVO.nl. Die stijging blijkt grotendeels het gevolg te zijn van de verdere daling van de levende export van vleesvarkens. Tot en met week 44 gingen er bijna 500.0000 slachtrijpe vleesvarkens minder de grens over.

Aantal slachtingen schommelt rond 300.000

Het omslagpunt van de daling is vanaf begin september goed zichtbaar. Waar vorig jaar vanaf week 35 het aantal slachtingen opliep (tot en met week 45) en piekte op 336.000 varkens per week, blijft dat aantal nu schommelen rond de 300.000 stuks met een piek van 308.000 vleesvarkens.

In de periode van week 40 tot en met week 45 dit jaar zijn gemiddeld bijna 27.000 varkens minder geslacht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze daling komt vrijwel overeen met de voorspellingen van de POV.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer