Haal+het+beste+boven+bij+vleesvarkens
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Haal het beste boven bij vleesvarkens

De combinatie van torenhoge voerprijzen en lage opbrengsten dwingt vleesvarkenshouders extra scherp te zijn op productiekosten. De moderne genetica heeft het in zich om ruim boven een kilo per dag te groeien. Ook de voerconversie kan vaak scherper en kan richting de twee als alles klopt. De kunst is om het beste uit je vleesvarkens te halen.

Enkele puntjes waar vleesvarkenshouders stapjes op hun bedrijf kunnen zetten, worden uitgediept tijdens de kennissessies van Varkens en Stichting Kennis Platform Varkenshouderij op 7 en 14 december. Zo gaat Herman Prüst van Boehringer Ingelheim in op twee verschillende darmaandoeningen die de prestaties bij en het rendement van vleesvarkens ondermijnen.

'Vooral het subklinisch aanwezig zijn van PIA zorgt op veel bedrijven voor onzichtbare schade. Varkens met deze PIA-vorm benutten het voer niet optimaal voor groei. Daarnaast kan salmonella een rol spelen. Met ons oraal toe te dienen vaccin sla je twee vliegen in een klap.'

Verlagen voerconversie

Bij het fokken van zeugen en eindberen zet Topigs Norsvin onder meer sterk in op het verhogen van de groei en het verlagen van de voerconversie. 'Varkens die nutriënten steeds efficiënter omzetten in vlees', zegt Roos Vogelzang van Topigs Norsvin.

'De genetische potentie bij vleesvarkens verbetert continu en dat zie je terug in de trends. Ook aan het gebruik van onze eindberen kun je zien dat de markt vraagt om zulke dieren. Gezondheid is de basisvoorwaarde om de maximale genetisch potentie eruit te halen.'

Longcapaciteit maximaal benutten

Gezondheid en vooral gezonde longen zijn volgens Linda Peeters van Hipra Benelux belangrijk om optimaal te presteren. 'Ze moeten de capaciteit van hun longen maximaal kunnen benutten. In de slachterij is pas te zien of dat ook daadwerkelijk het geval is geweest.'

Longonderzoek aan de slachtlijn is een belangrijk hulpmiddel om de longgezondheid te beoordelen, geeft ze aan. 'Met ons innovatief artificial intelligentiesysteem worden varkenslongen gestandaardiseerd beoordeeld en is een nauwkeurige inschatting te geven in welke mate mycoplasma-infecties op het bedrijf onder controle zijn. Omdat het systeem op basis van longfoto's werkt hoeven we niet het slachthuis in en dat is in deze coronatijd ook een groot voordeel.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer