Oogsten+in+de+kraamstal+met+nieuwste+inzichten
Nieuws
© Varkens Archief

Oogsten in de kraamstal met nieuwste inzichten

Pas geboren biggen optimaal weerstand meegeven en neonatale diarree voorkomen. Daar draait het allemaal om rond om het werpen. Met de nieuwste inzichten en kennis over zeugenvoeding en biestkwaliteit kunnen de puntjes beter op de i gezet worden. Kijk en praat (via de chat) een uurtje mee.

Herjan Klein Leetink van ForFarmers ziet dat sturen op zeugengenetica vruchten afwerpt. Maar het matigen van de uier-aanzet aan het eind van de dracht is ook van belang. Waarom en hoe daarop is in te spelen licht Klein Leetink toe in de kennissessie van 5 oktober.

Neonatale diarree voorkomen is de rode draad in de bijdrage van Christian van de Kamp van Trouw Nutrition. Het is volgens hem een complex geheel en een bedrijfsspecifiek probleem. Geboortediarree verhoogt de uitval van biggen, zorgt voor een groeiachterstand waardoor ook de economische impact per zeug tientallen euro’s per jaar bedraagt.

Het vergt daarom volgens Van de Kamp een team aanpak tussen de boer, de voerleverancier en de toeleverancier van premixen en toevoegmiddelen en de dierenarts. Nieuwe inzichten in de voeding, waterkwaliteit en mestonderzoek deelt hij tijdens de kennissessie.

Verschil in biestchecks

De waarde van biest kent voor Linda Peeters van Hipra Benelux nauwelijks geheimen meer. Maar in de praktijk blijkt dat lang niet iedere zeugenhouder weet hoeveel biest een zeug produceert en hoe de verdeling ervan over de toom biggen is. Peeters legt uit hoe je dat meetbaar kunt maken en wat de waarde is van verschillende biestchecks.

Meldt u snel nog aan voor deze interessante en praktische online kennissessie (5 oktober van 16.00 tot 17.00 uur).

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer