Ongehoord+filmt+stiekem+bij+tweesterrenbedrijf+Ten+Have
Nieuws
© Albert Heijn

Ongehoord filmt stiekem bij tweesterrenbedrijf Ten Have

Actiegroep Ongehoord heeft stiekem beelden gemaakt op het varkensbedrijf van Annechien ten Have in het Groningse Beerta. Ten Have is aangeslagen. 'Ze willen je de nek omdraaien in plaats van verder helpen. We willen een onafhankelijk onderzoek naar het dierenwelzijn en de diergezondheid op ons bedrijf.'

De beelden die Ongehoord naar eigen zeggen tijdens meerdere keren filmen heeft gemaakt op het bedrijf van de familie Ten Have, laten varkens met een breuk zien, kreupele dieren een aangevreten staart – de varkens hebben bij Ten Have lange staarten – en zeugen met doorligplekken.

'Zo achter elkaar schrik ik van die beelden', zegt Ten Have in een interview met RTV Noord. 'Er is heus weleens een varken met een breuk of een kreupel varken; dat is geen discussie. Nu lijkt het ernstig. Dat varken met die dikke poot hadden we misschien eerder moeten euthanaseren.'

Voorloper

De varkenshouder is aangeslagen. 'Daar gaat het werk van alle jaren. Ik heb me er zo voor ingezet. Het grijpt me enorm aan. We hebben echt het idee dat we een voorloper zijn. We zijn het enige bedrijf met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Het lijkt er op dat ze ons de nek willen omdraaien in plaats van verder helpen. Terwijl we het alleen maar goed willen doen.'

Dat de actiegroep 's nachts in de stal is geweest, raakt Ten Have ook. 'Dat kan niet. Het is huisvredebreuk. En het is een momentopname. Volgens ons zijn ze in oktober een keer in de stal geweest.'

De varkenshouder laat het er niet bij zitten. Ze wil een onafhankelijk onderzoek naar het dierenwelzijn en de diergezondheid. 'En als het nodig is, passen we de bedrijfsvoering aan. Hangende dit onderzoek zullen we geen vlees onder twee sterren leveren.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer