Inspelen+op+economie+dagelijkse+sport+vleesvarkenshouder
Nieuws
© Varkens Archief

Inspelen op economie dagelijkse sport vleesvarkenshouder

De economie van het houden van vleesvarkens is om als varkenshouder te reageren op veranderende prijzen en marktomstandigheden. Doordat slachterijen niet op volle capaciteit varkens verwerken is de marktwerking verstoord. Toch is er ruimte om te werken aan een hogere voerwinst.

De gemiddelde vleesvarkenshouder verdient niet veel. De huidige voerwinst komt met rond de 60 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken per jaar nog positief uit. ‘Ten opzichte van het langjarig gemiddelde, met een paar goede varkensjaren, is het wel enkele tientjes lager’, stelt Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij.

‘Hoge voerprijzen in combinatie met lage biggenprijzen resulteren onder normale economische omstandigheden in lagere aflevergewichten. Toch zie je dat nu niet terug in dalende slachtgewichten. Slachterijen kunnen het aanbod van slachtrijpe varkens onvoldoende wegwerken. De druk op het verhogen van de slachtcapaciteit neemt de komende weken toe.’

Lagere kosten voerpakket

Toch kunnen vleesvarkenshouders ook nu nog aan knoppen draaien om de voerwinst te optimaliseren, vindt Bekker. In de praktijk reageren vleesvarkenshouders door de kosten van het voerpakket te verlagen. Dat resulteert in een lagere gemiddelde groei per dag en een iets stijgende voerconversie.

Bij een gelijk aantal ronden per jaar daalt het slachtgewicht en aantal afgeleverde kilo’s vlees, maar onder de voerwinststreep blijft er meer over. Dat blijkt uit de saldoberekeningen van Bekker. ‘Op een bedrijf met 2.500 vleesvarkens kan die verandering 10.000 euro meer opleveren, maar dan mag de groei niet te ver terugzakken en de voerconversie niet te fors oplopen.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer