Vleesconsumptie+daalt+door+minder+buitenshuis+eten
Nieuws
© Pixabay

Vleesconsumptie daalt door minder buitenshuis eten

De vleesconsumptie was in 2020 op het laagste niveau sinds 2005. Dat komt doordat er minder buitenshuis is geconsumeerd. Dat blijkt uit het rapport opgesteld door Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.

De totale vleesconsumptie in Nederland kende in 2019 voor het eerst sinds jaren nog een stijging. De totale consumptie kwam toen uit op 77,8 kilo, omgerekend per hoofd van de bevolking. Dat daalde in 2020 naar 75,9 kilo, het laagste niveau sinds de start van de metingen in 2005. Toen lag de vleesconsumptie in totaal op 76,6 kilo.

Varkensvlees is en blijft het grootste aandeel houden in de vleesconsumptie. De piek in varkensvleesconsumptie lag in 2008 met 37,8 kilo per hoofd van de bevolking. Daarna zette een langzaam dalende lijn in. Er was in 2018 en 2019 sprake van een kleine stijging met 0,1 kilo tot 36,7 kilo in 2019. De consumptie is vorig jaar gedaald met een halve kilo naar 36,2 kilo per hoofd van de bevolking.

Pluimveevlees

De sluiting van de horeca, bedrijfskantines en minder toeristen vanwege coronomaatregelen hebben geleid tot een daling van de consumptie bij alle vleessoorten. Die daling is het duidelijkst zichtbaar bij pluimveevlees. Hierbij was alle afgelopen jaren een stijging zien. Nu is er voor het eerst een flinke daling van 0,8 kilo van 22,9 naar 22,1 kilo.

De flinke stijging van de supermarktaankopen hebben het verlies van het buitenshuis eten deels gecompenseerd. Vooral de aankopen van pluimvee- en rundvlees stegen procentueel gezien het hardst met ruim 8 procent. Bij varkensvlees is de stijging met 2,9 procent kleiner. Consumenten kopen kennelijk eerder kip(spiesjes) en rundvlees(burgers) voor op de barbecue en minder snel spareribs die ze anders in de horeca zouden eten, noemt het rapport.

Vleesvervangers

De stijging van de consumptie van vleesvervangers is procentueel gezien goot. Die is vorig jaar ergens tussen de 20 en 30 procent gestegen, meldt het rapport. In de verkoop van supermarkten maken de vleesvervangers in volume ongeveer 4 procent uit van het vleesvolume.

Uit de cijfers blijkt dat de daling van de vleesconsumptie groter zou zijn geweest indien de aankopen in de supermarkten niet zouden zijn gestegen. Bij varkensvlees is het procentuele effect van die aankopen niet zo groot met 2,9 procent. Pluimvee- en rundvlees scoren ruim 8 procent meer aankopen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer