Varkensbedrijf+verlaagt+uitstoot+door+bedrijfsuitbreiding
Nieuws
© Familie Tijs

Varkensbedrijf verlaagt uitstoot door bedrijfsuitbreiding

Het varkensbedrijf van de familie Tijs in het Overijsselse Heeten breidt uit met een vleesvarkensstal. Door de combinatie van twee emissiebeperkende maatregelen, bronaanpak in de stallen en luchtwassers, daalt daardoor de uitstoot van het totale bedrijf met 35 procent stikstof en geur.

De familie Tijs heeft nu nog een bedrijf met 1.500 zeugen en een kleine vleesvarkenstak. Door de geplande uitbreiding met nieuwe vleesvarkensstallen wordt het bedrijf gesloten en kunnen de ondernemers zelf hun eigen biggen grootbrengen.

'Bij die uitbreiding nemen we flink wat maatregelen om ervoor te zorgen dat we juist minder emissies uitstoten', zegt Remko Tijs. 'Daarmee willen we ook laten zien dat varkens- en andere veebedrijven met technologische oplossingen nog veel bereiken voor een beter milieu en hun omgeving.'

Om de bedrijfsuitbreiding mogelijk te maken, heeft de familie Tijs varkensrechten aangekocht van een bestaand bedrijf. De uitstoot van dit bedrijf verdwijnt daardoor al. Daarnaast neemt de familie flinke maatregelen om de uitstoot van het totale bedrijf te verlagen ondanks de uitbreiding.

Dubbel systeem

In de nieuwe vleesvarkensstal komt het Delvris-systeem. De schuine wanden en daarmee het kleine mestoppervlak verlagen de ammoniak- en geuruitstoot al flink. Daarnaast komt er op het vleesvarkensbedrijf een combiluchtwasser om de uitstoot van ammoniak en geur verder te verlagen.

Op het bestaande zeugenbedrijf neemt Tijs ook nog maatregelen. 'Als bronaanpak komen daar mestpannen onder het hok te liggen. Ook hier komt er nog een luchtwasser bij. Als straks de vleesvarkensstallen klaar zijn, daalt de uitstoot van ammoniak en geur met 35 procent ten opzichte van de huidige situatie.'

Eigen energiebehoefte

Met warmteterugwinning uit de luchtwassers, warmtepompen en zonnepanelen voorziet het bedrijf in de eigen energiebehoefte en blijft er nog genoeg energie over voor zeventig huishoudens.

Verder komen er op het erf een kikkerpoel en een picknickplek met een streekbos met appel-, peren, kersen- en notenbomen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer