Hogere+stikstofconcentratie+door+indikken+spuiwater
Nieuws
© Varkens Archief

Hogere stikstofconcentratie door indikken spuiwater

Spuiwater van luchtwassers is vrij eenvoudig op te werken tot een goede vloeibare meststof met 25 procent stikstof. Dat blijkt uit een eerste proef met een nieuwe membraamtechnologie van Dorset Green Machines.

In het spuiwater van een biologische luchtwasser zit een vrij zuivere oplossing van nitraat en nitriet. Dat is direct beschikbaar voor de plantengroei. Verder zitten er in het spuiwater vrijwel geen andere stoffen, waardoor dit in principe goed geschikt is als vloeibare meststof.

Probleem is alleen dat de stikstofconcentratie in het spuiwater laag is met 2 tot hooguit 4 kilo stikstof per ton. Het uitrijden daarvan via het toevoegen aan drijfmest is daardoor naar verhouding duur.

Stikstofgehalte factor 10 hoger

Met de membraamtechnologie die Dorset heeft ontwikkeld, is het stikstofgehalte in het spuiwater eenvoudig met een factor 10 te verhogen en ook constant te krijgen op 25 kilo stikstof per ton. Volgens Henk Haaring, directeur van Dorset, zijn de kosten hiervan betrekkelijk laag. 'En we maken nu een product dat geld kan opbrengen, in plaats van dat de afzet geld kost.'

Het geconcentreerde spuiwater lijkt met name geschikt voor graslandbemesting in het weideseizoen, omdat het geen zwavel bevat. Verder is het volgens Haaring mogelijk om op een centrale locatie het nitriet om te zetten naar nitraat. Hierdoor is het product geschikt als natuurlijke vloeibare meststof voor de substraatteelt.

Luchtwasser

Nadat het spuiwater de membraaminstallatie is gepasseerd, kan het schone water weer worden hergebruikt in de luchtwasser. Het afzetvolume van spuiwater daalt hierdoor. Op dit moment is de eerste membraaminstallatie op een varkensbedrijf in Beltrum in aanbouw. Over een half jaar is er meer zekerheid over de werking, de kosten en opbrengsten van de installatie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer