Topigs+Norsvin+geeft+flink+gas+in+Canada
Nieuws
© Topigs Norsvin

Topigs Norsvin geeft flink gas in Canada

Topigs Norsvin sticht een compleet nieuw kernfokbedrijf met 1.600 zeugen en een opfok- en testlocatie in de Canadese provincie Manitoba. Volgens de varkensfokkerijorganisatie is daarmee de grootste investering in haar geschiedenis gemoeid. De genetische vooruitgang in de Z- en TN Tempo-lijn wordt erdoor versneld en de productiecapaciteit van de Duroc-lijnen wordt vergroot.

Het nieuwe kernfokbedrijf wordt in een varkensarme regio gebouwd. Er komen 1.600 zeugen en 8.500 biggenplaatsen. Op een tweede nieuwe locatie enkele tientallen kilometers verderop komt een opfok- en testlocatie met 10.000 plaatsen. Over de hoogte van de investering kan Peter Loenen, communicatiemanager bij Topigs Norsvin, geen mededeling doen. 'Maar het spreekt voor zich dat deze investering niet uit ons jaarlijkse onderzoeksbudget van ruim 27 miljoen euro wordt gedaan.'

Topigs Norsvin verwacht de twee nieuwe locaties in de zomer van 2022 operationeel te hebben. Loenen geeft aan dat eind september is gestart met het grondwerk in de Canadese prairie. 'Met man en macht wordt eraan gewerkt om die werkzaamheden voor de winter klaar te hebben. Het bouwen van de stallen onder winterse omstandigheden kan dan volgens planning doorlopen.'

Fokken en selecteren op vrijloop

Bijzonder om te vermelden is dat de kraamstallen worden ingericht met oog op de toekomst. Oftewel: er komen kraamhokken met losloopmogelijkheid voor de zeugen. In de dracht worden zeugen in groepen gehouden en gevoerd met automatische voerstations. Het doel is om volledig in overeenstemming te zijn met de toekomstige Canadese welzijnswetgeving. Daarnaast zullen de lijnen worden gefokt en geselecteerd voor het houden van zeugen in dit huisvestingstype.

De biosecurity van de twee nieuwe locaties is ook een belangrijk aspect in het nieuwbouwproject. Zoals gezegd liggen ze beide in een gebied met een lage varkensdichtheid. In combinatie met hoge bioveiligheidsprotocollen, strikte transportregels en een hoog niveau van gezondheidsmonitoring zal dit zorgen voor de hoogste gezondheidsstatus en continuïteit van de levering.

Mondiaal groeiende vraag

De twee nieuwbouwprojecten maken deel uit van een plan van Topigs Norsvin om de kerncapaciteit in Canada te upgraden en uit te breiden. Het project omvat ook de renovatie en uitbreiding van enkele bestaande kernfoklocaties in Manitoba van de fokkerijorganisatie met Nederlands-Noorse roots. Op deze manier verwacht Topigs Norsvin te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar zijn varkensgenetica in met name de Verenigde Staten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer