Van+data+naar+wijsheid
Blog
© Topigs Norsvin

Van data naar wijsheid

Dit jaar is het tien jaar geleden dat ik vanuit school voor Topigs Norsvin ben gaan werken. Een mooi moment voor een terugblik en reflectie. Wat me dan vooral opvalt, is de toenemende interesse voor het gebruik van data. Iedereen lijkt hier tegenwoordig mee bezig te zijn. Maar wat willen en kunnen we nu eigenlijk met al die data? Ik werd hierover aan het denken gezet na het zien van de kennispiramide (Alavi & Leidner, 2001).

Uiteindelijk wil je van data naar informatie, van informatie naar kennis en van kennis naar wijsheid. Hiervoor begin je met het verzamelen van data. Dit geeft een beeld over wat er is gebeurd (verleden). Vervolgens structureer je deze data om te komen tot informatie: waarom is het gebeurd? De volgende stap is het analyseren en interpreteren van deze data om kennis te vergaren. Hiermee krijg je een beeld over wat er nu gebeurt en waarom. De laatste stap is het toepassen van de kennis en op basis hiervan proberen te voorspellen wat er hoogstwaarschijnlijk in de toekomst gaat gebeuren (wijsheid). Als je weet wat er hoogstwaarschijnlijk in de toekomst gaat gebeuren, weet je ook of je al dan niet moet ingrijpen.

Hier wordt het interessant. Want wanneer je een meester wordt in het 'voorspellen van de toekomst', zul je waarschijnlijk nooit gelijk krijgen. Immers, als je een goede voorspelling doet van de toekomst, ga je erop acteren en veranderen de omstandigheden en daarmee ook het resultaat. Met andere woorden: als je voorspelt dat de groei van je varkens gaat kelderen door toenemende temperaturen, ga je koelen en niet afwachten om te zien of je voorspelling juist is.

Interessante materie en veel toekomstperspectief, maar alles begint met het verzamelen en dus delen van data binnen de sector. Daarom wens ik de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en JoinData veel succes met het cluster 'staldata', omdat dit mede een belangrijke basis vormt van al het toekomstperspectief dat data heeft.

Persoonlijk ben ik benieuwd wat ik de komende tien jaar mee mag maken in onze mooie sector. Maar één ding weet ik zeker: met de geboorte van mijn eerste kind afgelopen januari weet ik dat de komende tien jaar totaal anders verlopen dan de afgelopen tien jaar. Ik heb geen data nodig om dat te voorspellen.

Tom van Horrik Adviseur vleesvarkenshouderij/manager digitale ondersteuning en ontwikkeling bij Topigs Norsvin

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer