Gent+heeft+groeiende+database+over+biosecurity
Nieuws
© Varkens Archief

Gent heeft groeiende database over biosecurity

De Universiteit Gent heeft mondiaal de grootste hoeveelheid data over de interne en externe biosecurity op veehouderijbedrijven. Die dat zijn verzameld uit 26.000 volledig ingevulde checks met 80 tot 120 vragen per lijst op biocheck.Ugent.

De ontwikkeling van de tool biocheck.Ugent is 10 jaar geleden opgestart door Professor Jeroen DeWulf van de Universiteit Gent. Hij wilde de bioveiligheid op varkensbedrijven meetbaar en vergelijkbaar maken. Het is een systeem met gewogen scores die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en verspreidingsrisico’s. Omdat de check wereldwijd identiek is, zijn bedrijven binnen landen en tussen landen te vergelijken op de score wat betreft interne en externe biosecurity van bedrijven met varken, koeien of pluimvee.

Inmiddels zijn wereldwijd zo’n 26.000 biochecks ingevuld in meer dan 70 landen. De check legt sterke en zwakke punten in de biosecurity bloot waar een varkenshouder samen met zijn (hygiëne)adviseur gericht aan kan werken. Door iets op concreet op papier te hebben kan stapsgewijs gewerkt worden naar een betere bioveiligheid. ‘Elk beetje vooruitgang verlaagt de infectiedruk, verbetert de diergezondheid en verlagen van het antibioticagebruik’, zegt Nel Caekebeke van Universiteit Gent tijdens de afsluitende webinar Biosecurity reinforced. ‘Werk samen met alle partijen die op het erf komen, dat motiveert zeker als die inspanning bij een herhaalde biocheck ook hogere scores oplevert.’

Wereldwijd vergelijkbaar

Met het resultaat uit deze check kan een varkenshouder zijn bedrijfsscore op hygiëne-onderdelen ook vergelijken met varkensbedrijven uit eigen land (als er minimaal 40 biochecks in een land compleet zijn ingevuld) of met een gemiddelde wereldwijde score. ‘Maar er is bij biocheck.Ugent veel meer informatie en op een efficiëntere manier te verkrijgen’, vertelt Caekebeke. ‘Er zijn e-learning modules te volgen en snel en makkelijk automatisch gegenereerde adviesrapporten uit te draaien. Wel moet dan toestemming worden gegeven om bedrijfsgegevens in de database te mogen gebruiken, uiteraard niet te herleiden naar het bedrijf.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer