Betere+bioveiligheid+kleine+bedrijven+kan+pest+voorkomen
Nieuws
© Varkens Archief

Betere bioveiligheid kleine bedrijven kan pest voorkomen

De meeste uitbraken van Afrikaanse varkenspest vinden plaats op kleine varkensbedrijven, al dan niet met buitenuitloop en backyardfarms. Dat blijkt de afgelopen week maar weer eens duidelijk met drie uitbraken op een klein bedrijf en bij hobbyhouders in Duitsland, meer dan tien uitbraken op kleine bedrijven in Polen en de voortdurende uitbraken op backyardbedrijven in Roemenië.

In eigen land riep de Duitse staatssecretaris van Landbouw Beate Kasch dan ook de autoriteiten van de deelstaten op om de bioveiligheid op de kleine bedrijven en bij hobbyhouders veel beter te controleren.

De varkensvoorman van de Duitse boerenbond Hubertus Beringmeier gaat nog een stap verder. Hij vindt dat de Duitse overheid alle varkens van de kleine bedrijven en hobbyhouders moet opkopen. Daarnaast moet de bouw van het tweede hekwerk op de grens met Polen veel sneller, net als het creëren van de witte zone tussen de hekken vrij van wilde zwijnen. Het risico van nieuwe besmettingen vanuit Polen blijft anders immers voortdurend aanwezig.

Cijfers

Die besmettingsdruk blijkt wel uit de cijfers. Sinds 10 september vorig jaar toen het eerste besmette kadaver werd gevonden, zijn er 1.698 besmette wilde zwijnen in het oosten van Duitsland opgespoord, waarvan 403 in 2020 en bijna 1.300 dit jaar. De laatste tijd worden besmette zwijnen vooral langs de Poolse grens gevonden.

In Polen zijn dit jaar 31 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens vastgesteld. De meeste uitbraken zijn vastgesteld op bedrijven met enkele tot enkele tientallen varkens. Die bedrijven liggen verspreid over heel Polen. Het aantal uitbraken bij wilde zwijnen staat volgens de cijfers van het Europese Animal Disease Information System op 1.989.

Hongarije telt met 2.451 uitbraken het grootste aantal besmette wilde zwijnen. Bij de gehouden varkens blijft Roemenië koploper met 651 uitbraken in 2021.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer