Coronalessen+voor+de+varkenshouderij
Nieuws
© Jos Thelosen

Coronalessen voor de varkenshouderij

Tijdens de coronaperiode is iedereen in meer of mindere mate coronaprofessor geworden. Basisregels, vaccineren en testen om het virus eronder te krijgen, is tussen de oren gekomen. 'Coronakennis toepassen op de varkensbedrijven levert gegarandeerd gezondheidswinst op', stelt Martijn Steenaert.

'Snel en rigoureus handelen bleek effectief te zijn na het ontdekken van corona in ons land. Er werd duidelijk gecommuniceerd en daadkrachtig geacteerd. Maar toen het allemaal te lang ging duren, ontstond er onduidelijkheid en verwarring en ging iedereen op zijn eigen manier met de regels om. Met als gevolg het ontstaan van nieuwe besmettingsgolven, blikt dierenarts Steenaert bij Boehringer Ingelheim terug tijdens een bijeenkomst op 9 juli bij CSI in het Overijsselse Ommen.

Volgens hem is alom bekend dat de reproductiewaarde (R-waarde) onder de één moet komen om een virusinfectie uit te laten doven. Bij corona werden maatregelen van afstand houden, handen wassen en mondkapjes gebruiken, vaccineren en in quarantaine gaan bij ziekte ingesteld.

Basisregels

In de varkenshouderij zijn deze te vertalen in biosecurity, een afkoelperiode, bijeenhouden van diergroepen - batchgewijs produceren - en zo min mogelijk mengen van tomen, vaccineren en monitoren. Dergelijke basisregels werken bij de aanpak van bijvoorbeeld PRRS en PED.

'Na grootschalige uitbraken van PRRS en PED in de Verenigde Staten werd de hygiëne flink aangescherpt en daalde het aantal uitbraken. Aandacht hebben voor en scherp zijn op de biosecurity op varkensbedrijven zijn basisvoorwaarden om verspreiding van ziekten in te perken', benadrukt Steenaert.

Genoeg vaccins

Net als voor het vaccineren tegen corona, zijn er ook voor PRRS genoeg vaccins beschikbaar. Die werken prima, maar ze voorkomen niet dat mensen of dieren alsnog ziek kunnen worden. Wel ondervinden gevaccineerden minder ernstige gevolgen, ze hebben minder hoge koorts, blijven fitter en herstellen sneller dan niet gevaccineerden.

Het effect van wel vaccineren is een lager aantal behandelingen en behandeldagen, en minder uitval. 'Die invloed op de productie zijn dingen die pas in de loop van de tijd zichtbaar worden en die moet je ruim voor zien te blijven. Preventief acteren op basis van bestaande kennis en nieuwe inzichten.'

Het testen is vergelijkbaar met het monitoren op varkensbedrijven. 'Risico's inschatten en onderzoeken waar eventueel positieve dieren zitten en daar doelgericht actie op zetten', zegt Steenaert. 'Duidelijk en consistent zijn, en doelen stellen, voorkomt verwarring en geeft focus.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer