Verborgen+problemen
Blog
© Lintjeshof

Verborgen problemen

Enkele weken geleden had ik bij een zeugenhouder en een vleesvarkenshouder te maken met een mysterieus geval van staartbijten. Bij de gespeende biggen was op het oog nauwelijks iets op te merken. Maar net na aankomst bij de vleesvarkenshouder zagen we problemen met staartbijten. Het liet me niet los. Hoe kan dit nou?

Ik kreeg van een bekende, een emeritus hoogleraar met veel ervaring hiermee, een link naar een webinar waarbij werd uitgelegd dat biggen soms worden geplaagd door ontstekingsstoffen in het lichaam. Deze worden veroorzaakt door diverse factoren – voeding, hittestress of andere vormen van stress – en dit werd ook zichtbaar gemaakt met een warmtecamera. Het leek me geweldig om zelf te proberen om dit probleem bij varkens in beeld te krijgen en zo veehouders te kunnen helpen. Ik wilde ook zo'n warmtecamera.

Mijn echtgenoot was het verrassend genoeg meteen eens met het voorstel tot aankoop van dit toch redelijk prijzige toestel. Na bezorging hebben we thuis de warmtecamera gekoppeld aan de telefoon. Er kwam een melding tevoorschijn: 'verborgen problemen opsporen'. Ik dacht: oké, zolang hij geen problemen opspoort die er niet zijn, vind ik het goed.

In no time had mijn echtgenoot de camera gekaapt om ons huis te inspecteren. Na tien minuten liep hij glunderend door het huis en meldde hij dat hij al van alles had gevonden zoals een overbodige warmtebron – de waakvlam van de gashaard in de zomer – en iets vaags in de meterkast waar hij erg enthousiast van werd.

Na wat oefening in huis ben ik nu gestart met het toepassen van de camera in de stal en vooral gericht op de dieren. De eerste resultaten zijn alvast interessant en bieden aanknopingspunten voor een vervolg.

Ik ga hier de komende tijd mee verder en ik verwacht veel verborgen problemen tegen te komen. Hopelijk zijn ze dan ook op te lossen. Maar als de aard van het probleem bekend is, zijn we al heel ver. Dan kunnen varkenshouders het meestal wel handig oplossen.

Karien Koenders
Dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's bij Dierenartsenpraktijk Lintjeshof en voorzitter van het Collectief Praktiserende Dierenartsen

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer