%27Rode+bedrijven+onder+de+loep%27
Blog
© Lintjeshof

'Rode bedrijven onder de loep'

Dit jaar loopt er een landelijke aanpak van rode bedrijven. Deze hebben een structureel hoog antibioticumgebruik, zoals gedefinieerd door de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit. Nu de meeste bedrijven inmiddels in de groene zone terecht zijn gekomen, wordt de focus gelegd op de bedrijven die nog de grootste slagen te maken hebben op dat gebied.

De strategie is opgesteld in samenwerking tussen de sector, dierenartsen en voerfirma's. Bedrijven die de afgelopen twee jaar een te hoog antibioticumgebruik hadden, moeten voor 1 april 2021 een concreet plan opstellen samen met hun dierenarts en voervoorlichter, het zogenoemde adviesteam. Dit plan moeten ze indienen bij hun IKB. Het doel is om tot een strategie te komen die werkt, via een sterkere samenwerking tussen de ondernemer en de diverse adviseurs.

Om voor te sorteren op de landelijke eisen van 2021, hebben we in onze praktijk eind 2020 een analyse gemaakt van de bedrijven die een adviesteam moeten gaan instellen. Begin 2021 hebben we alle betreffende bedrijven in ons team besproken. Hierdoor konden we elkaar tijdig ondersteunen met advies. Want samen weet je altijd meer. Ook zijn we in overleg met onder andere voerfirma's, om te zorgen dat we samen constructief optrekken: wat is waar nodig en hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Door de gesprekken met collega's hebben we ook een totaal overzicht kunnen krijgen van de knelpunten op deze rode bedrijven.

Het goede nieuws is dat wij verwachten dat we op veel rode bedrijven nog dit jaar effect zullen bereiken met de reeds ingezette maatregelen. Toch komen we ook moeilijke situaties tegen. De ziekteproblemen die we het meest tegenkomen op rode bedrijven zijn: luchtwegproblemen (PRRS, griep en APP, in combinatie met klimaat) en daarnaast darmproblemen (speendiarree, PIA) en streptokokken. Voor veel bedrijven zijn, naast een specifieke ziekteaanpak, ook managementmaatregelen nodig. Die zijn soms eenvoudig, maar soms ook heel complex.

We zijn intussen op de rode bedrijven volop aan de slag met de adviesteams. Halverwege het jaar gaan wij als praktijk het totaalplaatje weer evalueren. Dan kijken we of we goede vooruitgang boeken en waar eventueel nog een tandje moet worden bijgeschakeld.

Om toekomstbestendig varkens te houden, moeten de rode bedrijven uit de gevarenzone komen, waarbij we samen blijven waken over de gezondheid van de dieren.

Karien Koenders
Dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's bij Dierenartsenpraktijk Lintjeshof
& voorzitter van het Collectief Praktiserende Dierenartsen

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer