Jagersvereniging+wil+afschot+zwijnen+in+mais+tijdig+afstemmen
Nieuws
© Horst Jegen

Jagersvereniging wil afschot zwijnen in mais tijdig afstemmen

Het hakselen van mais is een goed moment om wilde zwijnen te schieten. Dat vraagt om een goede afstemming tussen boer, jager en loonwerker. De Jagersvereniging adviseert op tijd daarover afspraken te maken.

Faunabeheer is door het jaar heen een continu proces, waarbij de oogst van mais als een effectief moment wordt gezien om wilde zwijnen te bejagen. Het belangrijkste daarbij is dat er vanaf een hoogte (hoogzit) naar de grond wordt geschoten waarbij de grond als kogelvanger dient, geeft de Jagersvereniging aan.

Om bij de maisoogst een voldoende grote groep jagers met (verrijdbare) hoogzitten in te schakelen, is voorbereidingstijd nodig. Het advies is om op tijd contact te zoeken met lokale jagers.

Veilige richting

De lokale jagers kunnen dan eerst nagaan of er wilde zwijnen in het perceel zitten. Vervolgens stemmen ze af hoe de jacht het best kan plaatsvinden. 'Het gaat dan om de veilige richting waarin geschoten kan worden. Dat is altijd van de mais af', licht de Jagersvereniging toe. Met de loonwerker bespreken de jagers vervolgens hoe de hakselaar over het perceel rijdt.

Op de dag zelf is het belangrijk dat iedereen op de afgesproken tijd bij het te oogsten perceel is. 'Zodat zo stil mogelijk het maisperceel kan worden omsingeld en jagers hun posities hebben ingenomen voor de maishakselaar aan komt rijden.'

De Jagersvereniging wijst verder op het gemak van enkele honden om een eventuele nazoek van een aangeschoten zwijn te organiseren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer