Onrust+onder+Poolse+varkenshouders+door+pest
Nieuws
© Varkens Archief

Onrust onder Poolse varkenshouders door pest

Zeventien Poolse varkensbedrijven zijn in een week tijd besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. Veel varkensbedrijven kampen met afzetproblemen voor hun varkens en de pot voor vergoedingen van besmette varkens is leeg, meldt het Poolse TopAgrar. Poolse varkenshouders hebben al geprotesteerd bij het ministerie van Landbouw.

Er zijn inmiddels 55 Poolse varkensbedrijven besmet met de Afrikaanse varkenspest. Tot nu toe vooral kleinere bedrijven, al zijn van de laatste besmettingen de details nog niet bekend.

De pest slaat toe in vrijwel alle regio's in Polen. In sommige regio's volgt de ene besmetting op de andere. Voordat de dertigdagentermijn om is waarbinnen geen dieren mogen worden afgevoerd, is er alweer een nieuwe besmetting in de regio. Daardoor worden varkens veel te zwaar en kunnen zeugenhouders hun biggen niet kwijt. Buiten de besmette zones zijn de prijzen erg laag.

Geld op

Dat de stroppenpot voor dierziekten in Polen leeg is, is een tweede probleem. Dat komt niet zozeer door het al hoge aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest, maar vooral door het hoge aantal van 339 uitbraken met hoogpathogene vogelgriep. Dat betreft niet alleen kleine maar ook heel grote pluimveebedrijven. De Poolse regering is opgeroepen meer geld beschikbaar te stellen voor de getroffen varkens- en pluimveehouders.

Naast het hoge aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij de gehouden varkens, zijn er ook veel besmettingen gevonden bij wilde zwijnen. De teller staat op 1.959 uitbraken verspreid over heel het land, ook vlak bij de Duitse grens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer