Afrikaanse+varkenspest+betreedt+district+Uckermark
Nieuws
© Varkens Archief

Afrikaanse varkenspest betreedt district Uckermark

Uckermark, het noordelijkste district van de deelstaat Brandenburg grenzend aan Polen, is ten prooi gevallen aan Afrikaanse varkenspest (AVP). De maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen zijn meteen aangescherpt, maar vandalisme, diefstal en onachtzaamheid werken remmend.

De eerste AVP-besmetting in het district Uckermark is bevestigd op 12 augustus. Een met het AVP-virus besmet wild zwijn werd aangetroffen op Duits grondgebied, op een steenworp afstand van het beschermende hekwerk bij de Poolse grens. Hiermee strijdt de deelstaat Brandenburg nu in zes grensdistricten intensief tegen verdere verspreiding van AVP, meld Land Brandenburg.

Volgens minister van consumentenbescherming Ursula Nonnemacher verspreidt AVP zich ongecontroleerd naar het noorden, net aan de andere kant van de grens met Polen. Dit bewijst dat de bouw van een tweede hekwerk langs de grens nodig is om een beschermende corridor aan de rivieren de Oder en Neisse te creëren.

Diefstal en vandalisme

'Dit zijn beslissende maatregelen in de strijd tegen deze besmettelijke dierziekte', zegt Nonnemacher. 'Maar regelmatig worden strafbare feiten geconstateerd, zoals vandalisme of diefstal van batterijen van elektrische afrasteringen, hele poorten of hekelementen.'

Samen optrekken

Dit vindt Nonnemacher onverteerbaar en moet volgens haar worden aangepakt. 'Er zijn dierenbezitters die vechten voor hun levensonderhoud. In de strijd tegen AVP is iedereen verplicht de nodige beschermingsmaatregelen te volgen', betoogt zij. 'Vissers, wandelaars en fietsers dienen de poorten in de hekken te gebruiken en deze na de passage weer op slot te doen. De dierziekte kan alleen in bedwang worden gehouden als iedereen zijn steentje bijdraagt.'

Met de vondst van het besmette wilde zwijn zijn nu in totaal 1.488 wilde zwijnen in de deelstaat Brandenburg positief getest op AVP.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 17°
  80 %
Meer weer