Zomerproject+ForFarmers+en+HyCare+op+vleesvarkensbedrijven
Nieuws
© Varkens Archief

Zomerproject ForFarmers en HyCare op vleesvarkensbedrijven

ForFarmers en HyCare zijn samen een project gestart om de resultaten op vleesvarkensbedrijven in de zomerperiode te verbeteren.

Gezonde vleesvarkens groeien hard en ondervinden sneller last van de hitte. Hierdoor komen de voer- en wateropname eerder onder druk te staan en daardoor ook de groei van de vleesvarkens. Onderdeel van het zomerproject is dan ook het stimuleren van de drinkwateropname via toevoegmiddelen.
'Analyses van het waterverbruik en die koppelen aan technische resultaten helpen om de drinkwateropname bij te sturen', zegt HyCare-bedrijvencoach Mart Klijn. HIj houdt de technische resultaten bij HyCare-varkenshouders nauwgezet bij en neemt bijvoorbeeld monsters van drinkwater. 'Je merkt dat de aandacht bij de varkenshouder en medewerkers op bepaalde onderdelen kan verslappen als je het niet strak houdt. Daarom betrek ik de dierenarts en voeradviseur er altijd bij en houden we elkaar op de hoogte via bezoekverslagen', licht hij toe. 'Twee tot vier keer per jaar zitten we als team bijeen om in samenspraak te kijken hoe het loopt en waar extra rendement is te behalen.'

Vitamines toevoegen

Varkensspecialist Jordy van den Berk van ForFarmers ziet in bij hitte vooral meerwaarde in het toevoegen van speciale vitamines aan drinkwater. 'Omdat bij HyCare-bedrijven continu een zurenmix op het drinkwater staat, zetten we in goed overleg acties in gang om een hogere wateropname te bereiken. Op die manier gaan we ook andere zaken aanvliegen om doelgericht de prestaties te verbeteren. Telkens leggen we de lat weer hoger en werken we in openheid samen', legt hij uit.
Ook het koelen van stallen levert bij HyCare-bedrijven extra rendement op, zo is de ervaring.

Kans

Uit eigen ervaring weet Van den Berk wat er mogelijk is met volledig HyCare werken. 'De algehele gezondheid van de varkens gaat met sprongen vooruit en daalt het gebruik van antibiotica fors. Het gestructureerd bezig zijn met hygiëne zie ik als een enorme kans voor de sector.'
Wat Van den Berk ook opvalt, is dat de gezonde HyCare-vleesvarkens het voer efficiënter benutten. 'Een bedrijf met een voerconversie onder de 2,2 kilo voer per kilo groei is super.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer