Biggen+met+391+gram+levensgroei
Bedrijf in Beeld
© Studio Van Assendelft

Biggen met 391 gram levensgroei

Gezonde biggen die als vleesvarken snel en goed groeien. Dat is het streven van Peter Beerten. Met veel aandacht voor de hygiëne, gezondheid en voeding van de zeugen, biggen en vleesvarkens lukt dat. De biggen groeien vanaf de geboorte gemiddeld 391 gram per dag.

Met de levensgroei van 391 gram per dag – gerekend vanaf geboorte tot 10 weken leeftijd – winnen Peter en Gerda Beerten de Agroscoopbokaal van ForFarmers. Ze boeken de hoogste levensgroei bij de biggen.

Heel leuk, het winnen van zo'n prijs. Maar om de hoogste levensgroei is het Beerten niet direct te doen. 'Het gaat om goede, gezonde biggen die op ons gesloten bedrijf gemakkelijk doorgroeien als vleesvarken.' In dat doel slaagt Peter Beerten prima. De vleesvarkens komen tot ruim 900 gram per dag.

Topper 2020 op levensgroei
De levensgroei van de biggen op het bedrijf van de familie Beerten ligt 19 gram hoger dan het gemiddelde van de 25 procent beste bedrijven in het managementsysteem Agroscoop van ForFarmers. Ten opzichte van vorig jaar heeft Beerten de levensgroei van de biggen kunnen verhogen met 24 gram per dag, door extra aandacht te hebben voor hygiëne en


'We willen van ruim 33 naar 35 gespeende biggen per zeug per jaar, met minimaal dezelfde resultaten bij de biggen en vleesvarkens', schetst Beerten een ander doel. 'Daarvoor gaan we onder andere de geltenopfok aanpakken. We gaan ze zwaarder inzetten.'

We willen van ruim 33 naar 35 gespeende biggen per zeug per jaar

Varkenshouder Peter Beerten

De basis voor de prima resultaten ligt in de eigen aanfok. De vader van Beerten was daar al mee gestart. Eerst maakte Beerten zijn eigen Topigs 20-zeugen. Toen begon hij zuivere NL's te kruisen met de Noor. Nu is hij naar de zuivere Z-lijn gegaan die hij met de Noor insemineert om TN70-zeugen te produceren. Al jaren is daarbij de TN Tempo de eindbeer.

De biggen krijgen meerdere keren daags vers voer bijgevoerd en vaak ook een beetje op de dichte vloer. Alles om ze goed aan het eten te krijgen.
De biggen krijgen meerdere keren daags vers voer bijgevoerd en vaak ook een beetje op de dichte vloer. Alles om ze goed aan het eten te krijgen. © Studio Van Assendelft

De biggen uit deze combinatie groeien prima. De uitstekende hygiëne op het bedrijf speelt daarbij een rol. Door de eigen aanfok is de kans op ziekte-insleep klein. Binnen het bedrijf kennen de afdelingen eigen kleuren kleding en schoeisel. De laarzen worden bij binnenkomst in elke kraamafdeling ontsmet en bij de gespeende biggen en vleesvarkens per afdeling gewisseld. Daarnaast worden de handen ontsmet en dragen Gerda Beerten en medewerker Frank van Kuringen handschoenen als ze de biggen behandelen.

Bij de geboorte van de biggen zorgt Van Kuringen ervoor dat ze allemaal genoeg biest kunnen drinken. Pas na de eerste dag worden waar nodig biggen verlegd. 'Ze moeten eerst biest krijgen van de eigen moeder', vindt Beerten. Vanaf dag twee krijgen de biggen bijvoeding in de vorm van Vida-melk. Na een week krijgen ze Vida-prestarter als pap. Tien dagen voor spenen krijgen ze speenkorrel met CCM. 'Hierdoor gaan ze allemaal goed vreten. De CCM helpt, de biggen vinden het heel smakelijk.'

CCM helpt ook na spenen

Na spenen blijft aandacht voor de voeding van de biggen belangrijk. Ze krijgen dezelfde Vida-speenkorrel als in het kraamhok en opnieuw met CCM erbij om ze aan het eten te houden. Het laatste halfjaar krijgen ze speenvoer in de vorm van kruimel. Beerten: 'Daardoor is de opname gelijkmatiger en voorkomen we overeten. Samen met een autovaccin houden we de streptokokken onder de duim.'

Voor een gezonde start van de biggen blijkt ook een goed vaccinatieschema van de zeugen van belang. Ze krijgen, naast vaccin tegen streptokokken en PRRS, een vaccin tegen coli en rota. Dat helpt goed om diarree te voorkomen. De biggen krijgen bij het behandelen al een PRRS-vaccin. Dat lijkt voor een stabielere situatie op het bedrijf te zorgen. Samen met de vaccinatie tegen circo en mycoplasma en het goede klimaat houdt dit de varkens gezond.

Bij binnenkomst van iedere kraamafdeling stapt medewerker Frans van Kuringen altijd eerst in de ontsmettingsbak.
Bij binnenkomst van iedere kraamafdeling stapt medewerker Frans van Kuringen altijd eerst in de ontsmettingsbak. © Studio Van Assendelft

Al die aandacht en goede verzorging zorgt ervoor dat de biggen prima groeien. Op 10 weken leeftijd zijn ze rond de 28 kilo bij het verplaatsen naar de vleesvarkensstal. 'De overschakeling van droogvoer naar brijvoer verloopt probleemloos', zegt Beerten. 'Ze eten gewoon door, mogelijk omdat ook in het brijvoer de zo smakelijke CCM zit. Die herkennen ze vanuit de opfok.'

Bedrijfsgegevens
Het bedrijf van Peter (58 jaar) en Gerda Beerten in Budel telt 305 zeugen en 2.800 vleesvarkensplaatsen. De zeugen spenen gemiddeld 33,8 biggen per jaar. De uitval in het kraamhok is 8,75 procent en na spenen 1,2 procent. De vleesvarkens groeien ruim 900 gram per dag. Ze voeren van 15 hectare eigen CCM en circa 60 hectare via aankoop.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer