POV%3A+Afrikaanse+varkenspest+is+gesprek+van+de+dag
Nieuws
© Twan Wiermans

POV: Afrikaanse varkenspest is gesprek van de dag

De situatie rond Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland wordt door varkenshouders nauwlettend gevolgd. De onrust lijkt te groeien, het is volgens dagelijks bestuurder Mark Vossen van de POV het gesprek van de dag.

Het is voor de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) druk schaken op verschillende borden in het varkenspestdossier. 'Een moment van niet waakzaam zijn kan een enorme impact hebben op de Nederlandse varkenshouderij. We zetten alles op alles om die gevreesde ziekte zo ver mogelijk van de grens te houden', aldus Vossen.

In de grensregio tussen Duitsland en Polen is AVP niet onder controle en Polen en Roemenië blijven een bedreiging voor de Europese Unie. Wel zijn Tsjechië en België AVP-vrij geworden.

Menselijk handelen is de grootste risicofactor bij het sprongsgewijs verspreiden van de besmettelijke virusziekte. Wilde zwijnen en backyard farms vormen ook een risico, zoals ook in Duitsland pijnlijk duidelijk is geworden. Vossen: 'Door met de verschillende jachtverenigingen in de Nederlandse grensregio's, aanpalende Duitse deelstaten en Belgische provincies te overleggen, krijgen we een beeld van de populatie en bewegingen van wilde zwijnen. De gezamenlijke inzet is om het virus zo ver mogelijk van de grens te houden.'

Buitenvarkens

Ook houders van buitenvarkens in Nederland zijn serieus bezig met hygiëne en bekijken hun mogelijkheden om insleeprisico's te minimaliseren. Hiervoor is volgens Vossen een aparte versie van de AVP-preventiescan opgesteld.

Het is belangrijk dat varkenshouders en hun medewerkers zelf continu alert zijn en de biosecurity op orde hebben en houden. 'Spoor lekken op je bedrijf op aan de hand van de AVP-preventiescan en dicht ze. Kunnen bijvoorbeeld zwijnen restanten opeten rondom de silo's op je bedrijf?', noemt Vossen als voorbeeld. 'En zeker in de vakantieperiode is het opletten geblazen. Zorg dat medewerkers goed zijn geïnformeerd over de risico's'.

Preventief werken

Het is in het belang van iedereen die actief is in de varkenshouderij om preventief serieus bezig te zijn. Vossen: 'De maatschappelijke en politieke druk op de sector is al hoog en zal bij uitbraken van AVP alleen maar verder toenemen. Op alle vlakken zal het enorm veel schade met zich meebrengen.'

Voor het eerst is in 2020 een draaiboek van het eerste uur geoefend, na het ontdekken van een AVP-uitbraak bij een wild zwijn in Nederland. 'Een nieuwe oefening van het aangescherpte draaiboek met overheid en ketenpartijen zit in het vat. We moeten allemaal elke dag scherp blijven', stelt Vossen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer