Hittestress+verlagen+prominent+op+LNV%2Dagenda
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Hittestress verlagen prominent op LNV-agenda

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) werkt aan de basis voor een 'plan van aanpak hittestress bij bedrijfsmatig gehouden landbouwhuisdieren'. Het is gestart met een inventarisatie en het leggen van extra focus van de NVWA in periodes met

LNV wil met dat plan van aanpak het risico op hittestress bij dieren in de veehouderij verder verlagen. Met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), diverse sectororganisaties, dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen overlegde LNV-minister Schouten wat er speelt en waar aandachtspunten liggen.

Ook geeft Schouten aan dat de NVWA tijdens reguliere controles op bedrijven met mechanische ventilatie extra aandacht besteedt aan de nood- en alarmsystemen. De minister werkt komend jaar aan regels over de frequentie van een verplichte controle van dergelijke systemen en hoe deze systemen eruit moeten zien.

Data verzamelen

Ook roept de minister veehouders op om verantwoordelijkheid te nemen bij het verplicht melden van abnormale sterfte en andere symptomen van ernstige ziekte of van een sterk verlaagde productie bij dieren met onbekende oorzaak. Als er duidelijke aanwijzingen zijn dat het gaat om verstikking of uitval van systemen moeten zij dat ook aangeven. Dit geeft het ministerie inzicht in hoe vaak het uitvallen van nood- en alarmsystemen voorkomt.

Het ministerie werkt ook aan een overeenkomst met destructor Rendac om de kadavercijfers te gebruiken voor het monitoren van sterfte. Dit geeft de NVWA beter zicht op bedrijven met een opvallend hoge uitval, ook tijdens hitteperiodes.

Extra aandacht voor diertransporten

De NVWA besteedt ook extra aandacht aan diertransporten. Meer inspecteurs worden ingezet vanaf een verwachte temperatuur van 27 graden Celsius. Bij een temperatuur boven de 30 graden is er extra focus op internationale langeafstandstransporten.

Bij slachterijen wil de NVWA inzetten op flexibele slachttijden om diertransporten in de hitte te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door op een minder warme dag voorafgaand aan een hete dag meer uren te slachten of op een warme dag eerder te beginnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer