POV+vindt+nieuw+mestbeleid+onpraktisch
Nieuws
© Studio Van Assendelft

POV vindt nieuw mestbeleid onpraktisch

Het nieuwe mestbeleid dat LNV-minister Carola Schouten voorstaat ,is praktisch niet haalbaar stelt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Haar visie is ondoordacht en houdt geen rekening met alle investeringen in het kader van het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij. Dat is Den Haag kennelijk alweer vergeten, aldus de POV.

Volgens het voorstel van de minister van LNV zijn er twee keuzes. Of een bedrijf is geheel grondgebonden (melkvee of rundveevlees) of een bedrijf kan alle mest niet op eigen grond kwijt en moet dan 100 procent van de mest verwerken. De sector krijgt ruimte om mee te denken over verdere uitwerking, maar dat neemt de grote zorgen bij varkenshouders niet weg, aldus de POV. De vraag is hoe er praktisch beleid komt waar bodem, gewassen en bedrijven mee geholpen zijn.

De POV vindt het onzinnig dat bedrijven die een deel van de mest op eigen grond kwijt kunnen toch 100 procent moeten gaan verwerken. Dat leidt tot het onnodig vervoeren en bewerken van mest. Mest moet juist zo dicht mogelijk bij een bedrijf worden aangewend en anders zo dichtbij mogelijk worden verwerkt.

Mestverwerking stagneert al jaren

De POV pleit al langer voor meer mestverwerkingscapaciteit. De grote vraag is hoe de minister er voor gaat zorgen dat er op korte termijn voor 100 procent verwerkingscapaciteit komt voor alle mest van de varkensbedrijven en andere intensieve bedrijven. Al jaren blijkt dat een lastige opgave te zijn. Ook blijft de kostprijs van verwerking te hoog.
Bovendien hebben nieuw te realiseren mestverwerkers te maken met jarenlange procedures, omdat gemeenten en provincies niet meewerken. Daarnaast ontbreekt het nog steeds aan een officiële erkenning van de verwerkte producten als kunstmestvervangers.

Actieprogramma vergeten

Alle investeringen die gedaan zijn en nog worden in het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij is Schouten volgens de POV vergeten. Het Actieprogramma met als belangrijk doel milieuwinst wordt momenteel uitgerold in de praktijk. Kennelijk is Den Haag dat alweer vergeten. Of het ministerie vindt dat het alwéér anders moet. Het steeds maar weer wijzigen van regels zorgt voor een onwerkbare praktijksituatie, waarop varkenshouders niet kunnen investeren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer