Oefenen+fictieve+AVP%2Duitbraak+nuttig
Nieuws
© Ministerie van LNV

Oefenen fictieve AVP-uitbraak nuttig

In de eerste week van februari heeft een crisisoefening plaatsgevonden in geval een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Nederland. Crisisoefening AVP stond boven elk bericht om absoluut geen misverstanden te krijgen. Een fictieve uitbraak werd nagebootst omdat de dreiging van een werkelijke AVP-uitbraak met de dag toeneemt.

Tijdens de oefening werd dag twee van een fictieve uitbraak van Afrikaanse varkenspest nagebootst. Overheden op verschillende niveaus zaten om de tafel om de aangifteplichtige besmettelijke dierziekte te bestrijden. Adviesbureau Berenschot begeleidde de operatie en de oefening bleek volgens Hendrik Jan Roest, chief veterinary officer bij LNV, zeer nuttig te zijn. Vooral het trainen van de interactie tussen provincies en de centrale overheid, het elkaar sneller en beter kunnen vinden in een werkelijke uitbraaksituatie. Ook is goed om elkaar te ontmoeten en te spreken om inzicht te krijgen in elkaars perspectief. Zo zijn overheden weer beter voorbereid op iets waarvan iedereen hoopt dat het niet gebeurt.

De laatste crisisoefening varkenspest heeft volgens LNV in 2018 plaatsgevonden. Toen heeft de NVWA het beleidsdraaiboek Klassieke en Afrikaanse Varkenspest geoefend.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer